Zomerworkshops ontaarden in schitterend festijn bij Pachachaca

Partnerorganisatie Pachachaca is het jaar ontzettend goed begonnen met de zomervakantieworkshops in februari. “We gingen niet alleen aan de slag met rekenen en taal, maar ook met maskers maken, voetbal, fotografie, mode en dans. De afsluiting was een groot festival waarin iedereen liet zien wat er gemaakt of geleerd was. En alle ouders zorgden voor een feestelijk buffet.”

Vier weken lang kwamen alle kinderen die dit jaar mee gaan doen aan het project elke doordeweekse dag naar Pachachaca om heel veel te leren. “’s Ochtends gingen we aan de slag met opdrachten die ervoor zorgen dat iedereen begin maart goed aan het schooljaar kon beginnen. En ’s middags kon iedereen zich uitleven met creatieve workshops, sport en dans.”

En er waren dit jaar hele mooie nieuwe creatieve workshops! Wat te denken van je eigen modieuze, met plantaardig materiaal bedrukte schoudertas? Of het maken van een fantastisch masker van een van een superheld die we soms zelf bedachten, zoals de kusjesdief!

Zelf camera’s maken
Boeiend was ook de fotografieworkshop waarin we leerden hoe fotografie werd ontdekt, wat een donkere kamer en geloof het of niet: we maakten onze eigen camera’s zodat we zowel foto’s als onze eigen van dozen gemaakte fototoestellen konden tentoonstellen.

“De docenten van de creatieve workshops waren dit jaar ook heel erg leuk want de jongeren/jongvolwassenen van ons gezinshuis namen een groot deel van de lessen voor hun rekening. Ruth en Maria gaven dans, Rebeca ging met de modieuze tasjes aan de slag en Grimaldo, Walter en Jaime waren de maskermeesters!”

De workshops zijn belangrijk omdat iedereen zo weer in het schoolritme komt, stelt Pachachaca. “Veel kinderen doen weinig aan taal, lezen en rekenen de ruim twee maanden durende vakantie en kunnen zo hun kennis weer opfrissen. En het is goed om elkaar aan het begin van het projectjaar weer te zien of te leren kennen.”

Festijn
Ook was er elke dag een gezonde lunch gekookt met behulp van de ouders die om de beurt onze vertrouwde kracht van het gezinshuis Monica komen helpen in de keuken. “Op deze manier brengen wee ook het belang van gezonde voeding met veel groente weer even onder de aandacht.”

De clausura, de feestelijke afsluiting was een waar festijn. “Er waren wervelende dansshows, meeslepende liedjes, een parade van gemaskerde monsters en helden, een presentatie van de stijlvolle schoudertasjes en natuurlijk de indrukwekkende foto- en fotocameratentoonstelling.

“We hadden jullie graag allemaal willen uitnodigen, maar we hopen dat jullie met deze foto’s en video toch al een goede indruk krijgen. Het spectaculaire buffet, grotendeels bestaande uit toetjes!, dat de ouders maakten is helaas wel aan jullie neus voorbij gegaan, maar we kunnen een ieder verzekeren dat alles echt heerlijk was!”