Zomertip: een dagje op vakantie naar Belevenisboerderij Schieveen

Wie deze zomer nog niet naar het buitenland op vakantie gaat kan vanuit Rotterdam toch even helemaal weg. Je stapt in de metro of op de fiets en brengt een bezoek aan Belevenisboerderij Schieveen. De redactie van De Nieuwe Rotterdammert probeerde dit reisje alvast uit en kunnen jullie melden: het is een spannende boerderij vol liefde, leven, kleur, beweging en schoonheid. Het werd een plezierige dag en een geweldige ervaring voor ons.

Een bezoek aan Belevenisboerderij Schieveen voelt als een kleine vakantie. Door het raam van de metro zien we hoe de omgeving steeds wat groener wordt. Vanaf station Rodenrijs lopen we de polder in met boswachter Natascha Hokke als gids die alles weet over de natuur. Ze leidt ons eerst over een speciaal polderpaadje voor hondenbezitters uit de buurt, want hondenpoep kan in de rest van de polder grote problemen opleveren. Er zit namelijk een bacterie in die bij koeien voor miskramen kan zorgen!

Woestijntulpen?
Even verderop zien we eerst een enorme zandbak, een nieuw stuk snelweg wordt er aangelegd, maar daarna verandert alles. De polder, die erg rustig, lieflijk en aantrekkelijk overkomt, staat vol met wilde bloemen: klaprozen, koolzaad, margrieten, boterbloemen en een soort die wij niet kennen. We zouden ze als woestijntulpen omschrijven.

Er lopen schapen en koeien en er scheren zwaluwen over. Natascha wijst ons op een tureluur die zijn eigen naam roept (‘tuu tuu’) en ze vertelt ons over de grutto, de nationale vogel van Nederland, die ook hier in de polder is gesignaleerd. Het lijkt wel of we in een ander land zijn aangekomen, maar: “Welkom in de Zuidpolder”, zegt boswachter Natascha.

Want voordat je arriveert op Belevenisboerderij is het, vanaf het metrostation, eerst 2 kilometer lopen. Dit kan over een fietspad, maar struinen is ook een optie! Dat is door de polder lopen, echt met je voeten in het natte gras en een beetje lenigheid is dan wel handig want af en toe moet je ook een hekje over.

Geheime kruidkoek
“We proberen hier de natuur echt weer terug te krijgen”, vertelt Natascha die boswachter is namens Natuurmonumenten. De grond was uitgeput door intensieve landbouw. Door maaien en afvoeren, eigenlijk precies zoals in de jaren ’50, maken authentieke bloemen- en grassoorten er een comeback. En dat allemaal op bijna zes meter onder zeeniveau, leren we even later bij een bordje!

Dan loopt het pad omhoog, de Oude Bovendijk over, en zien we een poort gevormd door twee kastanjebomen. ‘Belevenisboerderij Schieveen’ staat op een bord en boerin Petra Oosthoek stelt zich voor. Samen met boer Martin, haar man, runt zij de boerderij. “En we hebben een kudde van 1250 schapen die we op verzoek van de gemeente het gras laten maaien in de stad.”

Zelf yoghurt en kaas maken doet Petra niet meer. “Het kost heel veel tijd, bijvoorbeeld elke dag melken om 4 uur ’s ochtends. We hebben hier nu ook een lunchroom en dat vind ik veel leuker werk.” En dat proeven we even later als we naast limonade ook zelfgemaakte kruidenkoek krijgen, waarvan het recept strikt boerderijgeheim is.

De eerste van Nederland
Alle kinderen die we zien zijn heel vrolijk! Ze lopen tussen de kippen met bakjes voer, ze aaien de schapen en de geiten of zoeken contact met varken Koos, naar onze mening een spectaculair harig varken. Ze maken een rondritje op een pony; het lijkt ons ook wel wat! Ze klimmen en klauteren op de strobalen van de strohut of ravotten in het water en zand van Speelnatuur van OERRR waar touwen boven het water hangen zodat je er overheen kan slingeren of klimmen. “Als de kinderen blij zijn, zijn de ouders dat ook”, stellen Petra en Natascha die in de zomer zien hoe de kinderen zich uitleven terwijl hun ouders er lekker op een kleedje in het gras naast liggen.

Belevenisboerderij Schieveen is echt bijzonder, begrijpen we. Het is de eerste belevenisboerderij van Nederland. Rotterdammers krijgen hier de kans om echt buiten te zijn en te beleven wat er op de boerderij gebeurt. “Je ziet wel de skyline in de verte en af en toe stijgt er een vliegtuig op van het vliegveld, maar je krijgt hier echt het idee dat je even helemaal weg bent”, zegt Natascha. Dat voelen we goed als we door de bloemen- en moestuin lopen en munt, tijm, rabarber, aardbeien en aardappelplanten zien.

Droge kleren…
Aan een tafeltje eet een gezin een pannenkoek. Het meisje trekt haar kaplaarzen uit en vader houdt ze eens ondersteboven. Een grote plens water klettert op de grond. “Droge kleren meenemen is nog wel een goede tip”, zegt Petra, want bij deze speelnatuur hou je het waarschijnlijk niet droog. Laarzen zijn ook te leen, bij de ingang staat een kast met alle verschillende kleuren en maten.

Door corona was Belevenisboerderij Schieveen vijf maanden dicht, maar sinds april zijn ze gelukkig weer open. “We waren wel altijd druk met de dieren verzorgen, maar we zijn blij dat we nu weer wel veel bezoek krijgen.” Petra en Natascha raden iedereen aan op de fiets of met de metro te komen. “Want als de parkeerplaats vol is, laten we geen auto’s meer toe.”

We krijgen zin om morgen opnieuw te komen en dan onze kinderen en/of kleinkinderen mee te nemen. “Reserveren hoeft niet, jullie kunnen gewoon langskomen”, zegt Petra. Ook lijkt het ons leuk om hier vrijwilligerswerk te doen! “Op donderdag zijn nog wel vrijwilligers nodig die met een groep werken in de natuur van de Zuidpolder”, vertelt Natascha.

Echt een succes!
Zelf een picknick meenemen naar de boerderij is niet de bedoeling. “De toegang is gratis, maar we proberen de belevenisboerderij draaiende te houden met de horeca. Dus iets eten of drinken kan alleen van de boerderij.” En dat snappen we meteen als we het café/restaurant zien waar ze bijvoorbeeld koffie, thee, cake en taart hebben. Het interieur is opwindend mooi, vol gekleurde schilderijen, oude houtkachels en boerderijproducten zoals jam, eieren, knuffels, kluwen wol en sjaals gekleurd met de bloemen van de tuin.

Petra en Natascha groeiden allebei op met het platteland, vertellen ze. “Mijn vader had een bloemenkwekerij naast een boer. Wij speelden in het stro, lekker klimmen en hutjes maken en dat kan hier nu ook weer”, zegt Petra. “Kinderen vinden dat ontzettend leuk en als ik ze bezig zie, denk ik aan vroeger.” Natascha ging tijdens haar jeugd vaak mee met haar vader die landbouwmachines verhuurde aan boeren. “Dan kwam ik op de boerderijen waar de kippen liepen, varkens stonden en koeien aan je hand likten. Hier ga ik weer terug in de tijd.”

Steeds meer Rotterdammers weten Belevenisboerderij Schieveen al te vinden. “Het is echt een plek waar mensen over doorvertellen omdat ze enthousiast zijn”, merken Petra en Natascha. “En zoals jullie zien, het is echt een succes he!” En daar zijn wij het helemaal mee eens!

Ook de boerderij beleven?
Belevenisboerderij Schieveen is van woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.30 uur aan de Oude Bovendijk 220.
Meer informatie op de website van Natuurmonumenten of op Facebook: Belevenisboerderij Schieveen.

Vanuit Stichting Mano vrijwilligerswerk doen in de polder? Neem contact op met jouw contactpersoon of mail naar n.hokke@natuurmonumenten.nl

Dit artikel is afkomstig uit de 7de editie van De Nieuwe Rotterdammert. Meer artikelen lezen kan hier.

Mohamad en Sawsan voeren de geiten.

Samen met boswachter Natascha op de foto.

Boswachter Natascha en boerin Petra.

Laarzen te leen, in alle maten en kleuren.

De Zuidpolder ligt bijna zes meter onder zeeniveau.

Boer Martin vertelt over Belevenisboerderij Schieveen.

Koos is, naar onze mening, een spectaculair harig varken.

Raad en Yousef op de foto met een pony.

Een enorme houtkachel in het restaurant.

De winkel van Belevenisboerderij Schieveen.

Deze wol is gekleurd met bloemen uit de tuin van de boerderij.

Het restaurant vinden wij opwindend mooi.