‘Wees welkom, hier kun je jezelf zijn.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige, te beginnen met Rasha!

‘Het eerste dat ik als ervaringsdeskundige zal zeggen tegen nieuwe Rotterdammers is: ‘Je woont nu in een stad vol culturen en mogelijkheden. Wees welkom, hier kun je jezelf zijn.’ Het is belangrijk dat ze dat écht horen, want in het begin is hun leven best eenzaam. Het is onze taak als ervaringsdeskundigen om een voorbeeld te zijn van hoe hun leven er straks uit kan zien, als ze geduld hebben, en erop uit gaan.

Toen ik zes jaar geleden uit Syrië naar Nederland kwam, vond ik het moeilijk om het huis uit te gaan en de taal en cultuur te leren kennen. Pas toen ik een huisje kreeg in Rotterdam, veranderde dat. Rotterdam is een stad waar iedereen welkom is en dat voelde ik meteen. Het is ook de stad van SamenDoorSamen, waar ik veel heb geleerd, lieve mensen heb ontmoet, en goed ben geholpen. Nu ga ik anderen helpen. Ik kan goed luisteren en zien waar mensen hun talenten liggen, maar we beginnen met het oefenen van de taal. Het leuke is dat je de taal het beste leert door erop uit te gaan; wandelen, met mensen te kletsen. En ondertussen eet je een patatje of een oliebol, want die zijn heel lekker! Zo integreren past bij mijn levensmotto: Je moet blijven genieten want het leven is maar kort. Zelfs het leven lastig is, zeg ik: blijf positief en geniet van kleine dingetjes. Uiteindelijk zal je merken: je bent hier thuis.’

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: