Walter van Pachachaca wil werken aan een eigen website

Walter weet wat hij in het nieuwe studiejaar wil bereiken. Hij wil gaan werken aan zijn eigen website waarop hij al zijn werk en ontwerpen kan tonen. Onder een artiestennaam waarvoor hij al goede ideeën heeft die hij tot de lancering graag voor zich houdt. Het derde jaar Grafisch Ontwerp in Cuzco staat voor de deur.

En bij Walter gaat het als grafisch ontwerper al lang niet meer alleen maar over het bestuderen van programma’s. Zo loopt hij bijvoorbeeld stage bij magazine Cuscopolita. “Elke dag van 9 tot 13 uur of 13.30, allerlei opmaakklusjes doen, zoals flyers maken en advertenties en aankondigingen ontwerpen. Bijvoorbeeld een affiche met: ‘Gezocht! Dansdocenten!’. Heel leerzaam.”

Zo went hij alvast aan het ritme van de werkvloer wat op dit moment wel drukke en lange dagen oplevert. “Na de stage heb ik vaak nog les en daarna of tussendoor ook nog wat koken en van de ene naar de andere plek”, vertelt Walter die sinds vorig jaar samen met broer Grimaldo een woning deelt in Cuzco in de buurt van de universiteit.”

Zeefdrukken
Walter kijkt terug op een jaar waarin hij veel heeft geleerd. Natuurlijk heeft hij zich meer verdiept in programma’s als Adobe, Photoshop en Illustrator. Ook ging hij aan de slag met zeefdrukken om zelf poloshirts te kunnen ontwerpen. En leerzaam was ook het samenwerken met studiegenoten. “We hebben samen een publiciteitsflyer voor een restaurant gemaakt, met korting voor Moederdag.”

En ook het op zichzelf wonen was leerzaam. “Cuzco ontdekken was interessant. Er is zo veel te doen en het duurt even voordat je weet waar je wat kunt vinden. Het werd een ontdekkingstocht, langs markten, door straten, waar kun je printen, waar koop je een boek? Maar ook: hoe beheer je je budget en plan je goed qua tijd?”

Ook was het wel even wennen na het rustige Calca, met het dorpse leven waar Walter toch een lichte voorkeur voor heeft. “Ik vind Cuzco wel druk met het verkeer, de uitlaatgassen en het lawaai. Maar het lukte om een nieuw ritme te vinden en nieuwe mensen en plekken, bijvoorbeeld met prachtig uitzicht op de stad, te leren kennen.”

Kneepjes en trucs
Met wat hij leert binnen de opleiding experimenteert Walter graag. Thuis bij Pachachaca zit hij vaak te tekenen achter zijn computer. Dingen uitproberen met kleuren, vormen, typografie en symbolen. Dan maakt hij een kat of een slang van woorden of tekent hij een boom in verschillende stijlen. Of hij gebruikt alle kleuren in een punktekening.

Interessant vindt hij de samenwerking die hij is aangegaan met een Duitse grafisch ontwerper die in Calca woont. Daar gaat Walter op vrijdag langs om mee te kijken hoe hij werkt en ontwerpt en de kneepjes en trucs van het vak te leren. “Het is een soort les, ik leer hier heel veel”, vertelt Walter. “We werken dan bijvoorbeeld samen aan een logo voor Calca, creatief werk. De grafisch ontwerper heeft veel ervaring, werkt vanuit huis, heeft internationale opdrachtgevers en won ook prijzen.”

Een druk jaar staat te beginnen, voor Walter. Hij kijkt uit naar de vakken over webdesign, fotografie en digitale marketing. Ook zal er aandacht worden besteed aan soft skills en aan hoe jezelf het beste als grafisch ontwerper kunt presenteren en in de markt kan positioneren. Maar vooral die eigen website met zijn eigen werk spreekt tot de verbeelding. “Dat is echt een nieuwe discipline. Ik heb zin om het te ontdekken.”