Waardevolle ontmoeting noodopvang en Hogeschool

Een ontmoetingsbijeenkomst tussen mensen uit de noodopvang en studenten Sociaal Werk van Hogeschool Rotterdam is opnieuw heel waardevol geweest. Wederzijds begrip, empathie en elkaar echt leren kennen werd door alle deelnemers hoog gewaardeerd. ‘Je ziet vluchtelingen niet langer als een groep, maar als individuen, elk met een ander perspectief en verhaal. Dat wekt medeleven en respect.’
De meet-up, die voor het derde jaar op rij werd gehouden en waaraan in totaal al rond de 1800 studenten en 250 nieuwkomers meededen, geeft waardevolle inzichten in de realiteit waarmee nieuwkomers in Nederland worden geconfronteerd.
De informatie die we via de politiek en media krijgen over bewoners van een azc geeft een eenzijdig beeld en daarom zijn ontmoetingen tussen nieuwkomers en Nederlanders zo belangrijk, stelt Sophie Bense-Buren, docent Sociaal Werk op Hogeschool Rotterdam. “Voor ons betekent dit werk aan de winkel. Verspreid ook andere ervaringen en geluiden!”
Reality check
“Ik ben enorm blij dat we zoveel studenten en bewoners weten te bereiken. De fysieke ontmoeting is het beste medicijn tegen polarisatie, beelden kantelen en het geeft bewoners een stem”, zegt mede-initiatiefnemer Esseline van de Sande van De Stadscoalitie.
De meet-up blijft zo een essentieel onderdeel van het curriculum Sociaal Werk en voorziet toekomstige sociaal werkers van de kennis en empathie die nodig zijn om diverse gemeenschappen te ondersteunen, zo blijkt ook uit de reacties en feedback van de studenten na de bijeenkomst.
‘Het geeft je een reality check van waar je staat en de vrijheid en veiligheid die je hebt’, stellen de studenten. ‘Het laat je beseffen en waarderen wat je werkelijk hebt, dat deze mensen ongelooflijk hard werken om een leven voor zichzelf op te bouwen, terwijl anderen dezelfde kansen krijgen zonder enige strijd.’
Diepgaand effect
De mensen uit de noodopvang voelden de warmte, openheid en oprechte nieuwsgierigheid van de studenten. ‘Weten dat deze studenten zulke mooie en vriendelijke gevoelens hebben voor iedereen, met name vluchtelingen, was echt hartverwarmend.’
Ook toonden de studenten hun verlangen om te helpen. ‘Een student vroeg me: “Wat kunnen we je bieden?” Deze vraag had een onvoorstelbaar diepgaand effect op mij.’ Een student zei: ‘Het geeft me meer motivatie om mijn best te doen omdat ik echt een verschil kan maken voor mensen die hulp nodig hebben.’
Belangrijk was de uitwisseling van ideeën over hoe toekomstige maatschappelijk werkers nieuwkomers in Rotterdam beter kunnen ondersteunen middels regelmatige betrokkenheid en begeleiding of een platform om verhalen van nieuwkomers te delen of om meer interactie en begrip te creëren.
Wederzijds respect
De ontmoeting werd afgesloten met een gezamenlijke lunch, zorgvuldig bereid door de docenten van Hogeschool Rotterdam, die het gevoel van gemeenschap en wederzijds respect belichaamde dat gedurende de dag werd gekweekt.