We zijn blij dat je hier bent
Stichting Mano verwelkomt vrijwilligers met open armen
Voorlezer bij de VoorleesExpress
De vrijwilligers van de VoorleesExpress lezen wekelijks thuis voor bij gezinnen met kinderen van 2-8 jaar met (het risico op) een taalachterstand.
Je leest twintig keer een uur voor bij het gezin thuis, op een vaste avond en tijd. Als voorlezer laat je ouders en kinderen langzaam wennen aan interactief voorlezen, boekjes en verhalen. Je wordt intensief begeleid door een coördinator. Het voorlezen vraagt per gezin gemiddeld 1,5 uur per week, inclusief bibliotheekbezoek en voorlezersbijeenkomsten. De VoorleesExpress is voor zowel gezinnen als voorlezers een bijzondere ervaring!
Heb jij affiniteit met kinderen en ben je enthousiast over boeken en (voor)lezen? Heb je interesse in mensen met diverse achtergronden en spreek je vloeiend Nederlands? Meld je dan nu aan!
Coördinator bij de VoorleesExpress
Wij vinden het belangrijk om de vrijwilligers van VoorleesExpress Rotterdam intensief te begeleiden. Daarom heeft elke coördinator een team van 6 tot 8 gezinnen en voorlezers onder zijn of haar hoede. Als coördinator ben je goed op de hoogte van wat er bij de gezinnen thuis gebeurt en houd je de verwachtingen en doelstellingen in het oog. Samen kijken jullie hoe het voorlezen bij de gezinssituatie past. Je gaat drie keer met de voorlezers mee naar het gezin, organiseert drie bijeenkomsten en onderhoudt contact met de voorlezers. Daarbij word je begeleid door een projectmedewerker van de VoorleesExpress. Het coördineren vraagt gemiddeld 2 uur per week, inclusief voorlezersbijeenkomsten.
Heb jij affiniteit met kinderen en ben je enthousiast over boeken en (voor)lezen? Ben je beschikbaar in de avonduren? Ben je goed georganiseerd en administratief vaardig? Vind je het leuk om een team van voorlezers te begeleiden? Dan horen we graag van je!
Maatje
Voor het traject ‘Samen actief in Rotterdam’ van SamenDoorSamen zijn wij op zoek naar vrijwillige maatjes op gebied van sociaal netwerk, taal of financiën.
Als maatje spreek je één keer per week af met een statushouder. Tijdens deze ontmoeting staat integratie centraal en help je jouw maatje om zich thuis te voelen in Rotterdam.
Enerzijds geef je begeleiding op formeel gebied; zoals het helpen met de Nederlandse taal of met de administratie. Anderzijds besteed je ook voldoende aandacht aan het sociale aspect, door met jouw maatje deel te nemen aan sociale en culturele activiteiten.
Taalcoach
Het goed beheersen van de Nederlandse taal is noodzakelijk voor statushouders om te kunnen inburgeren.
De deelnemers aan het programma ‘Samen actief in Rotterdam’ van SamenDoorSamen hebben les op een taalschool, maar vaak is dat niet genoeg. Ze willen daarom graag iemand ontmoeten met wie zij de Nederlandse taal kunnen oefenen. Lijkt het jou leuk om hierbij te helpen?
Als taalcoach spreek je wekelijks af met de deelnemers en ga je aan de slag met taaloefeningen, huiswerk en besteed je vooral veel aandacht aan spreekvaardigheid. Deze taalcoachingstrajecten duren maximaal drie maanden.
Vrijwilliger op afstand
Als vrijwilliger op afstand begeleid je een gezin of een individuele deelnemer. Je ontmoet je gezin of de deelnemer niet in persoon, maar ‘op afstand’. Dit houdt in dat je telefonische en online begeleiding biedt. Dit kan begeleiding op het gebied van taalontwikkeling zijn, zoals taalcoaching of voorlezen aan kinderen, maar ook ondersteuning bij financiële administratie. Het belangrijkste is in contact staan met je gezin of de deelnemer. De afgelopen maanden hebben we al veel mogelijkheden gecreëerd om op afstand te ondersteunen en dit blijven we de komende tijd ontwikkelen. We vertellen je graag meer in een persoonlijk gesprek.
Vind jij het fijn om in tijden van corona betrokken te zijn bij je stadsgenoten en ze op een veilige en verantwoorde manier op weg te helpen? Dan horen we graag van je!
Studie- of jobcoach
Voor het traject ‘Samen aan de slag in Rotterdam’ van SamenDoorSamen zoeken wij vrijwilligers die als studie- of jobcoach onze deelnemers willen ondersteunen. Dit houdt in dat je een statushouder kennis laat maken met jouw werkveld en begeleidt bij het vinden van werk of studie.
Voor dit onderdeel is het hebben van een netwerk van groot belang. Onze deelnemers hebben soms een steuntje in de rug nodig om daadwerkelijk die stap richting een werkgever of een opleiding te maken.
Heb jij kennis van een bepaald vakgebied en vind je het leuk om dit aan de statushouders die graag willen werken in dit vakgebied over te brengen? Dan ben je bij ons zeer welkom!

Contact
Aanmelden als vrijwilliger of meer weten?
Neem dan contact met ons op:
vrijwilligermano@stichtingmano.nl
010 - 422 25 06