Vrijwilliger Loc ging mee op ontdekkingsreis naar Syrië

De eerste editie van de workshop ‘Ontdek Syrië’ voor vrijwilligers van Stichting Mano heeft plaatsgevonden. Het is de eerste workshop van een serie over landen waaruit deelnemers van SamenDoorSamen komen. Ook Eritrea en Iran zullen nog behandeld worden.

Nour en Lubana waren dit keer de reisleidsters tijdens de twee avonden over de Levantijns-Arabische cultuur. “Ontdek Syrië gaat niet alleen over de regio, maar vooral ook over de mensen, hun manier van denken, de redenen om naar Nederland te komen en de inburgering vanuit hun oogpunt”, laten zij weten. Ook een lesje Arabisch was onderdeel van dit digitale uitstapje.

Loc, sinds 2017 taalmaatje van verschillende Syriërs, was van de partij. Als architect is hij geïnteresseerd in de oude steden van het Assyrische Rijk en zelf reisde hij door Syrië in 2010/2011, net voor de burgeroorlog uitbrak. “Ik wilde nog meer weten van de cultuur van het land en ben altijd benieuwd naar het wel en wee van de statushouders hier.”

Hij leerde nieuwe dingen, vertelt hij. “Over hoe Syrische vluchtelingen zich hier de afgelopen zes jaar hebben ontwikkeld en over de rijkdom van de Arabische taal, heel moeilijk om te leren!” En hij is te spreken over de interactieve kant van deze ‘ontdekkingsreis’. “De tweede avond was levendiger met veel sprekers, persoonlijke verhalen van taalmaatjes en de Arabische les voor beginners.”

Tijdens een van de avonden heeft Loc zelf ook foto’s van zijn reis laten zien. “Er werd met veel heimwee en herinneringen naar gekeken. Een Syrische jongen herkende op een foto een bushalte waar hij vaak op de bus naar huis wachtte”, vertelt Loc. “Ik ben benieuwd naar Irak, Iran, Eritrea en Jemen.”