Verhalen verbinden tijdens event op World Refugee Day

Wist u dat het eerste Chinese restaurant van Nederland op Katendrecht was gevestigd? Het was een van de mooie feitjes uit de schitterende verhalen van migranten die wij voorgeschoteld kregen tijdens een verhalentour die onderdeel was van het event dat wij samen met Verhalenhuis Belvédère en FENIX organiseerden op World Refugee Day.
Een dag, afgelopen donderdag 20 juni, die je niet zomaar voorbij kan laten gaan. En waar in Rotterdam kun je beter stilstaan bij verhalen van nieuwkomers dan op Katendrecht? De plek in Rotterdam, waar de eerste immigranten kwamen wonen en waar het wemelt van de verhalen over mensen uit bijvoorbeeld China, Griekenland, Estland en Kaapverdië.
Samen met FENIX, dat in 2025 museum wil openen over migratie in een van de Fenixloodsen, en Verhalenhuis Belvédère, dat al jaren verhalen verspreidt van Rotterdammers met verschillende culturele achtergronden, maakten we er een onvergetelijke en mooie dag van met als doel om mensen middels verhalen te verbinden en alle bezoekers en deelnemers een ontspannen middag te bezorgen.
Syrische lunch
Als Stichting Mano nodigden wij mensen van al onze projecten uit. Bewoners van de noodopvangboten, statushouders in afwachting van een woning die nu op cruiseferry en doorstroomlocatie Silja Europa verblijven en deelnemers van ons programma SamenDoorSamen voor statushouders die al in Rotterdam wonen. Daarnaast waren er ook enkele bewoners uit de wijk.
De middag begon met een heerlijke Syrische lunch in het Verhalenhuis en een spelletje om kennis te maken met elkaar. Vervolgens werd er onder begeleiding van gidsen van het Verhalenhuis een tour over Katendrecht gewandeld met prachtige verhalen en interessante weetjes over de rol van migranten in de wijk en in Rotterdam.
Deelnemers kregen de kans kennis te maken met met buurtbewoner David Zee die de geschiedenis van de Chinese zeelieden deelde. Jorge Lizardo nam de deelnemers mee in het verhaal van de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam en Neville Mitchell vertelde over de Surinaamse jazzmuzikanten die verbleven op Katendrecht.
Verrast door verhalen
Dankzij de duidelijke uitleg van de gidsen en hier en daar een vertaling door een Mano-collega of deelnemer heeft iedereen veel geleerd over Katendrecht en over de immigranten die hier belandden.
Een deelneemster vertelde later dat zij in de buurt van Katendrecht woont, er vaak wandelt, maar tijdens de tour verrast werd door alle verhalen over deze wijk. “Volgende keer kijk ik heel anders als ik hier rondwandel”, stelde zij.
“De middag eindigde met Syrische muziek, dans en hapjes, maar vooral met heel veel vrolijke gezichten van de deelnemers. Het was duidelijk dat ze een hele fijne middag hadden gehad”, stelt projectcoördinator Linda van Stichting Mano.