Van jamsessies naar Oerol! EriBand maakt grote stappen!

Het is ongelofelijk hard gegaan met EriBand! Minder dan een jaar geleden begonnen Eritrese jongeren met jamsessies op zondag bij Worm. En nu staat de band op het programma van het Oerolfestival dat half juni op Terschelling wordt gehouden!

De band heeft er zin, maar het is ook wel spannend. “We hopen dat het goed gaat”, klinkt het bescheiden bij de muzikanten die er tot nu toe één ander publiek optreden als EriBand op hebben zitten. Tijdens het door Stichting Mano en Worm georganiseerde Eritrea Evenement kregen de muzikanten de zaal al snel aan het dansen.

De bandfoto en omschrijving op de website van Oerol maken indruk: ‘EriBand bestaat uit een groep muzikale vluchtelingen, momenteel gevestigd in Rotterdam’, is er te lezen. ‘Hun traditionele Eritrese muziek, bekend als Guayla, bestaat uit hypnotische ritmes om op te dansen!’

De band bestaat uit Alfa, Sem, Etu, Henok, Dejen, Saimon, Samsom en Michaele. De muzikanten worden aangestuurd door Etu, een ervaren musicus en zanger die veel verstand heeft van Eritrese muziek en samen met de band aan het repertoire werkt. “Je zou hem eigenlijk kunnen zien als een bandcoach”, stelt projectmedewerker George Panaite die vanuit Stichting Mano betrokken is bij EriBand en ook mee zal gaan naar Terschelling.

Eerste jamsessie
Het optreden op Oerol kwam tot stand met de steun van Janpier Brands, directeur van Worm. Hij stelde de band voor aan Niels Nieuborg van de band ‘Arp Frique’ en tevens programmeur bij Oerol. “En die was meteen enthousiast.”

EriBand begon spontaan als pilot binnen Stichting Mano op initiatief van projectmedewerker Rahel Habte. “We willen de Eritrese jongeren de kans geven om echt mee te doen in Rotterdam. Muziek kan hen deze mogelijkheid bieden. Zo kunnen ze zichzelf en hun cultuur via concerten tonen aan de stad.”

Een kans die de Eritrese jongeren direct met beide handen aangrepen. De jamsessies werden al snel populair binnen de Eritrese gemeenschap. “We begonnen de eerste jamsessie met een paar jongeren, maar de tweede keer kwamen er al meer dan tien!”

Uitlaatklep
Binnen Stichting Mano kunnen de muzikanten deelnemen aan andere cursussen, bijvoorbeeld om hun Nederlandse taalniveau te verbeteren, zich voor te bereiden op een opleiding en hoe werk te maken van alles wat komt kijken bij het goed organiseren van de band.

Worm stelt de oefenruimte en apparatuur ter beschikking zodat de jongens elke zondag kunnen jammen/repeteren. “Janpier Brands zet zich op verschillende vlakken in voor de band: praktisch, organisatorisch en verbindend, en daar plukt EriBand met het optreden op Oerol nu de vruchten van”, stelt George Panaite.

Bijzonder is ook dat een aantal jongens uit de band nog niet zo lang geleden is begonnen met muziek maken. “Ze hebben nu al flinke stappen gezet en niet alleen op muzikaal gebied. De positieve impact is enorm. De band geeft de jongeren een creatieve uitlaatklep naast school, werk of opleiding en leert hen omgaan met alle verantwoordelijkheden die komen kijken bij muzikant zijn.”

EriBand, een foto van de speciale sessie voor de bandfoto’s.

Rahel Habte startte de pilot vanuit Stichting Mano.

EriBand, binnenkort te bewonderen op Oerol!

EriBand treedt op tijdens Eritrea Evenement van Stichting Mano en Worm.