Twintig deelnemers aan de slag bij Bertus Distributie

Wij vinden het fantastisch dat ruim twintig mensen van ons project ‘Samen Sterk voor vluchtelingen uit Oekraïne’ aan het werk zijn bij Bertus Groothandel & Distributie. Mohamed en Olena sorteren er cd’s en lp’s in het magazijn, tot tevredenheid van warehousemanager Frank van Elswijk. “Wij waren op zoek naar goed en vriendelijk personeel en willen graag sociaal, maatschappelijk betrokken zijn.”

We zijn heel blij met de mensen uit Oekraïne, stelt Frank. “Een jaar geleden zat de arbeidsmarkt compleet op slot. Maandenlang hadden we vacatures uitstaan waar niemand op reageerde. Via ons netwerk kwamen we in contact met Stichting Mano die op zoek was naar werkplekken voor de mensen uit Oekraïne. Toen zijn we begonnen met een groep van zeven en dat beviel zo goed dat we ermee door zijn gegaan.”

Voor Mohamed, een van de mensen uit Oekraïne die bij Bertus aan de slag is gegaan, betekent deze kans op werk heel veel. “Het is heel zwaar om thuis te zitten en niets te kunnen beginnen. Ik was blij dat ik aan de slag kon. Het zorgde ervoor dat we als gezin zelfstandig kunnen wonen. En je krijgt het gevoel: we doen echt weer mee.”

Indrukwekkend verhaal
Het verhaal van de 46-jarige Mohamed, opgeleid als IT’er, is indrukwekkend. Hij ontvluchtte Syrië toen daar de oorlog uitbrak en na twaalf jaar in Oekraïne herhaalde de geschiedenis zich en moest hij samen met zijn gezin opnieuw maken dat hij wegkwam. Na vele omzwervingen heeft hij nu via het netwerk van Mano een woning in Spijkenisse en werk bij Bertus, Europees marktleider als groothandel in muziekdragers zoals cd’s en lp’s.

Mohamed is tevreden met zijn baan in het magazijn waar hij nu bijna vijf maanden werkt. “Het sorteren van de cd’s en lp’s is goed te doen, ook als je geen Nederlands spreekt. De collega’s behandelen ons met heel veel respect. We werden goed getraind en kregen veel ondersteuning. De sfeer is vriendelijk, er zijn feesten en ze doen er hier alles aan om ons comfortabel te laten voelen.”

Mensen met idealen
Door de groei die Bertus de afgelopen maanden doormaakte waren extra medewerkers hard nodig. “De vraag naar het fysieke product is weer in opmars, het gaat echt weer heel goed”, stelt Frank. “En Bertus is ooit opgezet door mensen met idealen en dat suddert nog altijd door in het bedrijf. Geven en nemen vinden wij belangrijk.”

De eerste groep werd intensief begeleid. “Medewerkers uit Oekraïne die heel goed Engels spraken konden we makkelijk inwerken en daarna inzetten om anderen wegwijs te maken. Het werk is eenvoudig uit te leggen, maar de specifieke dingen, de uitzonderingen verdienen aandacht. Daarna konden we deze eerste groep inzetten bij het inwerken van nieuwe mensen uit Oekraïne.”

Dezelfde behandeling en rechten
Olena vervult ook meerdere werkzaamheden binnen het magazijn zoals scannen, in- en uitpakken, producten sorteren en orderpicken in het magazijn, waar miljoenen cd’s en lp’s op voorraad zijn in drie panden. “Ik ben gelukkig bij Bertus”, zegt Olena die in Oekraïne economie studeerde en werkte in huisvesting voor de gemeente. “De afleiding is het belangrijkste. Als je thuis zit ga je te veel nadenken.”

Ze vindt haar werk leuk en waardeert de fijne mensen om mee te werken. “Iedereen doet heel veel voor ons. Hulp met belasting, met rekeningen aanvragen, met de bank bellen. Iedereen wil echt helpen”, zegt Olena die uit ervaring weet dat je het ook anders kunt treffen. “Ik werkte eerst bij een ander bedrijf in Nederland, daar was de sfeer heel anders. Hier gaat iedereen goed met elkaar om en heeft iedereen dezelfde behandeling en rechten.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de redactie van de 11de editie van De Nieuwe Rotterdammert die het interview met Frank en Olena afnam en Bertus bezocht voor een reportage die binnenkort in de krant zal verschijnen.

Mohamed aan de slag bij Bertus.

Frank en Olena geven de redactie van De Nieuwe Rotterdammert een rondleiding door het magazijn en sorteringsproces bij Bertus.