Trotse deelnemers na spannende fietsles

Goed kunnen fietsen is heel handig in Rotterdam. Daarom zijn deelnemers van onze programma’s aan de slag gegaan met fietsles die mogelijk werd gemaakt door de vrijwilligers van Netwerk Nieuw Rotterdam en dankzij Centrum Bikes. “En oefening baart kunst”, stelt trainer Jos van Winden. “Het was mooi om te zien hoe blij de deelnemers waren toen ze merkten dat ze konden fietsen.”

Drie woensdagmiddagen gingen de deelnemers oefenen op Plein 1940. Centrum Bikes leverde de fietsen en de jonge vrijwilligers van Netwerk Nieuw Rotterdam kwamen de vrouwen ondersteunen tijdens de fietslessen die door Jos van Winden werden gegeven

De deelnemers hebben geen ervaring met fietsen en het was spannend hoe het zou gaan, stelt de trainer. “Eerst werd een fiets uitgezocht bij Centrum Bikes, op de juiste zadelhoogte gezet, en vervolgens gingen de deelnemers lopend met de fiets aan de hand naar Plein 1940.”

Flappen
Na een korte uitleg over hoe een fiets in elkaar zit begonnen de deelnemers met ‘flappen’: zittend op de fiets vaart maken door met je voeten af te zetten op de grond om zo de balans te vinden. Al ‘flappend’ lukte het een aantal deelnemers vervolgens de trappers te gebruiken.

Drie deelnemers slaagden er tijdens de laatste les in om goed te fietsen! “En ze waren trots en ik ook”, stelt trainer Jos. “Geen enkele deelnemer is van de fiets gevallen! Alle deelnemers aan de fietslessen kregen na afloop een certificaat.”

Het begin is er voor deze deelnemers. Om gelijk het drukke verkeer van de stad in te gaan zou nog te snel zijn. “Ik hoop dat de deelnemers een fiets aanschaffen en zelf verder gaan met oefenen. Als dat lukt dan is het echt een aanvulling op de mobiliteit en verruiming van hun mogelijkheden.”