Training werken met kinderen en jongeren uit Oekraïne

Voor vakkrachten en professionals in het onderwijs die werken met kinderen en jongeren uit Oekraïne bieden wij in oktober en november een gratis driedelige training aan samen met het Centrum voor Interculturele GGZ van GGNet. Aandacht gaat uit naar de impact van moeten vluchten en hoe jij als professional kinderen en jongeren kan ondersteunen tijdens deze periode in hun leven. Aanmelden kan vanaf heden!

De training is bedoeld voor professionals die deze kinderen en jongeren beter willen begeleiden, die met andere professionals ervaringen en casussen willen uitwisselen en meer willen weten over de impact van oorlog en vluchten. Tijdens de training staan verder migratieproblematiek, intercultureel sensitief werken en traumasensitief werken met kinderen en jongeren uit Oekraïne centraal.

Veel jongeren die moeten vluchten hebben te maken gehad met traumatische ervaringen en/of ervaren veel stress in het dagelijks leven. Wat zijn de gevolgen hiervan, hoe kan je het signaleren, het gesprek erover aangaan en wat kan je in jouw rol doen om traumasensitief te werken?

Impact van begeleiding
Andere vragen die behandeld worden zijn: wat betekent vluchten en opnieuw starten voor kinderen en jongeren? Welke impact kan oorlog hebben op het welzijn van een kind en hoe komt dit tot uiting? Wat zijn de verschillen tussen jongeren uit bijvoorbeeld Oekraïne, Syrië, Eritrea, Zuid-Amerika of Somalië? Hoe kan je intercultureel sensitief werken en wat betekent dit in je communicatie met de jongeren maar wellicht ook met ouders? Hoe kun je doorverwijzen? Welke hulp is er voor kinderen en jongeren?

Aandacht gaat ook uit naar de impact die begeleiding van deze doelgroep op jou als professional kan hebben en hoe je daarin voor jezelf kan zorgen. Naast de nodige theoretische kennis zal er ook veel ruimte zijn voor interactieve en ervaringsgerichte opdrachten. Zo zal je onder meer ervaren hoe het is om informatie op te nemen wanneer je veel stress ervaart. Je krijgt handvatten aangereikt die bruikbaar zijn in de dagelijkse praktijk.

Meld je aan!
De deskundigheidsbevorderende training wordt gegeven door Erika Espinola y Vázquez en Anastasiia Lutsyk. Erika werkt als preventiefunctionaris en GGZ-agoog voor GGNet Centrum voor Interculturele GGZ en werkt in die functies ook vaak met kinderen en jongeren binnen het nieuwkomersonderwijs. Anastasiia is ervaringsdeskundige uit Oekraïne en werkt als psychotherapeut en specialist in de preventieve sfeer bij Stichting Mano.

De training bestaat uit drie dagdelen op 10 oktober, 7 november en 28 november van 9:30 tot 12:00 met lunch in het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven. Deelname is gratis, maar registratie is verplicht en kan via deze link.