Toch een goede jaarafsluiting in moeilijke tijden in Calca en Peru

Partnerorganisatie Pachachaca beleeft op dit moment roerige tijden in Peru met de algehele staking en protesten in het zuiden van het land als gevolg van de exit van president Castillo van het politieke toneel. In het gebied waar wij wonen hebben veel mensen op de inmiddels ex-president gestemd en zij eisen op korte termijn nieuwe verkiezingen en een hervorming van het politieke bestel. Sommige protesten werden hardhandig neergeslagen met vreselijke fatale gevolgen.

Hierdoor is het op dit moment lastig om van punt A naar punt B te komen, ook in de Heilige Vallei en rond Cuzco waar ons project Pachachaca zijn thuisbasis heeft. Daarnaast zijn winkels en markten gesloten. Op gezette tijden worden blokkades tijdelijk opgeheven en zijn winkels een paar uur geopend zodat we toch de noodzakelijke bewegingen kunnen maken en voldoende proviand kunnen inslaan.

Een goede oplossing
Gelukkig konden we op deze manier het projectjaar toch feestelijk afsluiten met alle kinderen en gezinnen die meedoen binnen Pachachaca. Het werd een gezellige bijeenkomst met theater en dans. We hebben gezongen, veel gelachen en samen kerstbrood, warme chocolademelk, fruitsalade en andere lekkernijen uit de streek gedeeld. Mama Lies en papa Pavel kregen hele mooie tekeningen en er was een cadeautje voor iedereen! We hopen dat er snel een goede oplossing komt in Peru en wensen iedereen een fijne jaarwisseling en een goed, veilig en gezond 2023!