Terugblik Week van Het Vergeten Kind 2016

Hoedje van Papier is actief betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitvoer van de Week van Het Vergeten Kind 2016. Zo organiseerden we op zondag 31 januari een échte galapremière voor kinderen uit opvanglocaties in heel Nederland tijdens ‘Het Vergeten Kind Filmfestival’ in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Onder begeleiding van professionele filmcoaches maakten de kinderen korte films over hun leven en het wonen in de opvang. Met elkaar bedachten en maakten zij korte speelfilms over een actueel thema in de opvang. De kinderen acteerden, filmden en regisseerden zelf. De presentatie was in handen van ambassadeurs Babette van Veen en Saar Koningsberger. De jury bestond onder andere uit Johnny de Mol, Juvat Westendorp, Jörgen Raymann en Wendy van Dijk en heeft drie prijzen uitgereikt. Ook het publiek kon stemmen op zijn favoriete film. Alhoewel niet alle films een prijs konden winnen, waren alle kinderen deze dag echte filmsterren!

Net als vorig jaar vond ook dit jaar de talkshow ‘Het Vergeten Kind Talks’ plaats. In de setting van RTL Late Night gingen jongeren uit de opvang in gesprek met politici, beleidsmakers en bestuurders over hun ervaringen, problemen en wensen. Ambassadeur Johnny de Mol zat voor de tweede keer op de plek van Humberto Tan en Doloros Leeuwin was zijn kritische tafeldame. Als gasten schoven o.a. aan: Martin van Rijn (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Emile Roemer (fractievoorzitter SP) en Humberto Tan. Het werd een talkshow waarin er naar de jongeren geluisterd werd en waarin zij zich gezien voelden. En zo hoort het ook, want deze jongeren hebben heel veel in hun mars. Op vrijdag 5 februari werd een samenvatting van 45 minuten van de talkshow uitgezonden op RTL4. Indien u deze gemist heeft kunt u de volledige versie hier terug kijken.

Een nieuw evenement tijdens de Week van Het Vergeten Kind was de Junior Persconferentie: een heuse persconferentie waarin kinderen uit opvanglocaties de hoofdrol hadden. Onder leiding van presentatrice van het Jeugdjournaal Siham Raijoul en Johnny de Mol voelden twintig getrainde mini-journalisten actrice Angela Schijf, danser Juvat Westendorp, voormalig bokser Arnold Vanderlyde, DJ Don Diablo, hockeyster Kitty van Male, sportverslaggever Kees Jansma en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma aan de tand over hun beroep en hun dromen. Bovendien namen vijf kinderen met een droom met betrekking tot sport of cultuur achter de desk plaats. Zo wilde Thimo sportvisser worden, wilde Bart graag op toneelles, Brian op rugby, Robin leren paardrijden en Joëlle voorziet voor zichzelf een toekomst als gospelzangeres en wil ook nog eens leren pianospelen. Door de samenwerking met het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds konden we deze dromen in vervulling laten gaan en kunnen voortaan ook andere kinderen uit de opvang in clubverband sporten en hun culturele hobby uitoefenen. Daarnaast werd de samenwerking met Stichting Jarige Job bekendgemaakt, waardoor kinderen in de opvang ook hun verjaardag kunnen vieren!

Als klap op de vuurpijl werd van de gehele Week van Het Vergeten Kind verslag gedaan door een team van kinderreporters. Door middel van interviews, video– en fotoreportages brachten zij alle activiteiten van de Week in kaart. De interviews zijn binnenkort terug te lezen in een Nieuwsflitsenkrant.

Wij danken alle kinderen van harte voor hun waanzinnige inzet en enthousiasme en kijken nu al uit naar de Week van Het Vergeten Kind 2017!

Gala premiere212661949_1119385874752904_8163840706710663603_nPersconferentie