Tatiana (33) is trots op wat ze meebrengt in deze maatschappij

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Tatiana (33).

Tatiana hoopt als presentator een stem te zijn voor alle nieuwkomers in Nederland. “Dat is mijn missie en ik begin met de ervaringsdeskundigenopleiding! Via dit programma leer ik op een professionele manier mijn toekomstdroom vorm te geven. Toen ik in 2014 uit Syrië naar Nederland kwam, leerde ik veel lieve en aardige Nederlanders kennen die willen leren van andere culturen. Ik geloof met heel mijn hart dat wij een super gaaf beeld kunnen laten zien van onszelf als we Nederland onze verhalen vertellen. Echt hoor. Want elk mens dat zijn thuisland ontvlucht, laat een heel leven achter. Een leven vol dromen, ervaringen, familie en vrienden; maar ook een leven dat niet veilig was.

Schouwburg
“Vorig jaar speelde ik mee in de voorstelling ‘Het leven van een vluchteling’, waarin ik samen met andere vluchtelingen onze levensverhalen deelden in de Rotterdamse Schouwburg. De voorstelling was helemaal uitverkocht en na afloop merkte ik dat er inderdaad meer begrip was ontstaan. Er ontstonden positieve gesprekken tussen ons en de mensen die kwamen kijken. Dat gaf mij een goed gevoel en vertrouwen dat we onze verhalen moeten blijven delen. Tegen nieuwe Rotterdammers wil ik dan ook zeggen: verstop je niet, durf je dromen na te jagen en vertel je verhaal. Je mag trots zijn op wat je meebrengt in deze maatschappij.”

Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).