(Taal)maatje

Huruy en Ken

Als maatje spreek je een keer per week af met een statushouder. Tijdens deze ontmoeting staat integratie centraal en help je jouw maatje om zich thuis te voelen in Rotterdam. Je oefent met de Nederlandse taal of helpt met praktische zaken, zoals administratie en post. Daarnaast nemen jullie samen deel aan sociale en culturele activiteiten. Als maatje kun je verschillende trainingen volgen die dieper ingaan op taalcoaching en ontvang je van ons een reader met meer informatie over het maatjestraject.

Omschrijving activiteiten
Als taalmaatje help je een nieuwkomer met het oefenen van de Nederlandse taal. Je spreekt een keer per week af met een statushouder en helpt hem of haar waar dat nodig. Soms is dat het voeren van alledaagse gesprekken. Het kan ook zijn dat jouw maatje taalles volgt en hulp nodig heeft bij het maken van opdrachten en huiswerk. Je helpt dan bijvoorbeeld met technisch of begrijpend lezen. Ook kun je helpen bij het voorbereiden van een inburgeringsexamen. De ontmoetingen vinden plaats bij het maatje thuis of op een openbare plek, zoals een bibliotheek. Jullie kunnen elkaar ook online ontmoeten door middel van videobellen.

Tijdsinzet
Je spreekt eens per week met elkaar af, ongeveer 1 á  1,5 uur, gedurende een periode van drie maanden. Het gaat dus om ongeveer 12 á 15 momenten. Voordat je start volg je een verplichte basistraining bij Stichting Mano. Dit is een eenmalige training op doordeweekse avond. Stichting Mano biedt nog meer trainingen en workshops aan waar je vrijblijvend aan mag deelnemen. Tijdens jouw maatjestraject heb je een vast aanspreekpunt voor vragen en advies.

Wij vragen:

  • Een goede beheersing van de Nederlandse taal;
  • Een open, nieuwsgierige houding en interesse in culturele diversiteit;
  • Enthousiasme en geduld om anderen iets uit te leggen;
  • Een flexibele en geduldige houding waarbij je er rekening mee houdt dat je maatje soms een afspraak kan afzeggen of verplaatsen;
  • Beschikbaarheid van wekelijks 1 a 2 uur voor minstens drie maanden. 

Wij bieden:

  • Een verplichte basistraining voor maatjes;
  • De mogelijkheid tot deelname aan verschillende trainingen op het gebied van Interculturele communicatie en andere relevante thema’s;
  • Intervisiemomenten met andere vrijwilligers om ervaringen en ideeën uit te wisselen;
  • Een unieke ervaring om nieuwkomers te helpen hun weg te vinden in Rotterdam;
  • Een vrijwilligersvergoeding.

Achtergrondinformatie Stichting Mano
Stichting Mano wil dat alle kwetsbare Rotterdammers kunnen meedoen in de samenleving en ontwikkelt hiervoor diverse programma´s en activiteiten. Op die manier dragen wij bij aan een Rotterdam waar plek is voor een ieder; een stad waar iedereen op een volwaardige manier kan meedoen, ook degenen voor wie dat in eerste instantie minder vanzelfsprekend lijkt.