Studenten en noodopvangbewoners vinden elkaar tijdens lunch

We hebben een mooi verzoek gekregen van vijf Rotterdamse studentenverenigingen. Zij wilden graag iets organiseren voor noodopvangbewoners. Het resultaat was een gezellige en heerlijke lunch in Verhalenhuis Belvédère met gerechten uit Jemen en een bingo als toetje. “De studenten gaan nu op bezoek bij de mensen in de noodopvang”, vertelt projectmedewerker van Mano en organisator Sylvia.

Het werd een geslaagde bijeenkomst met maar liefst 85 bezoekers, vertelt Sylvia. “Veertig noodopvangbewoners waren van de partij, vijfentwintig studenten deden mee en er waren ook twintig mensen uit de wijk die het verhalenhuis vaker bezoeken. Het mooie was dat iedereen goed mengde, aan alle tafeltjes hadden we een mix van mensen. Iedereen kon met iedereen kennismaken.”

Gekookt werd er door Nahed en Lucy, twee dames uit de noodopvang die zicht als echte chef-koks ontpopten en binnenkort ook in het verhalenhuis gaan koken voor reguliere gasten. Zij zorgen voor een heerlijke Jemenitische lunch bestaande uit Kip (Aqda), rijst (Mandi), groenten (Tabich) en linzensoep (Shorba Adas), verschillende salades (Adani) en hapjes (Sahaweq). Na het diner waren er zoete lekkernijen (Mohalabia) en thee (Karak).

Megapakketten
De dames kregen de kans om hun verhaal te vertellen in Verhalenhuis Belvédère. Een ander bewoner uit de noodopvang zorgde voor een intermezzo met muziek en zang uit Eritrea. “En de studenten, die de lunch ook bekostigden, organiseerden een bingo met cadeautjes die zij met behulp van familie en vrienden hadden verzameld. Echt megapakketten met mooie en nuttige spullen, zoals zonnebrillen, slippers, shampoo en douchegel.”

Doordat de noodopvangbewoners en studenten samenwerkten om alles voor te bereiden en ook doordat de open sfeer tijdens de lunch is er echt contact gelegd. “De studenten zijn van plan om naar de noodopvanglocaties te komen om de mensen te zien die ze tijdens de lunch hebben ontmoet. Ook gaan zij proberen om via hun netwerk fietsen te regelen voor de noodopvangbewoners want die zijn dringend nodig. Een mooie nieuwe samenwerking is zo ontstaan met RSC/RVSV, Laurentius, SSR, RSG en NSR.”

Verhalenhuis
Ook was het geweldig om deze lunch samen met onze samenwerkingspartner Verhalenhuis Belvédère te kunnen organiseren waar wij al vaker mooie evenementen hebben mogen organiseren. Het verhalenhuis, op Katendrecht, wil door middel van kunst, cultuur en (persoonlijke) verhalen zo veel mogelijk mensen met elkaar en met de stad verbinden. Bijvoorbeeld middels de Volkskeuken waar dagelijks verschillende gastkoks de kans krijgen om een lunch te bereiden en hun verhaal te vertellen aan de gasten die aanschuiven.