Stichting Mano verwelkomt nieuwe bewoners cruiseschip Silja Europa

We hebben een mooie open dag georganiseerd op cruiseferry Silja Europa waar vanaf heden 1000 nieuwe Rotterdammers tijdelijk zullen verblijven, in afwachting van een eigen plek in de stad. Als Stichting Mano willen we ervoor zorgen dat de statushouders warm welkom werden geheten tijdens het betreden en de bezichtiging van deze enorme, indrukwekkende opvanglocatie in de Merwehaven en laten weten dat zij van harte welkom zijn in Rotterdam.

Ons team stond klaar om iedereen te ontvangen met een lach en baklava om zo het ijs meteen te breken en voor een goede sfeer te zorgen. En dat leverde ons ook een mooi compliment op van een nieuwe Rotterdammer die wij van een andere opvanglocatie kennen. “Het voelt als comfort en als thuis om jullie hier ook weer te zien. We zullen ons hier niet alleen of verdwaald voelen!”

Dit weekend van start
Tijdens de open dag werden ook meteen alle activiteiten gepresenteerd die Stichting Mano de komende maanden voor de tijdelijke bewoners van het schip zal gaan organiseren, zoals Nederlandse les, workshops over de Nederlands cultuur en het Rotterdamse dagelijkse leven, een spreekuur voor mentale ondersteuning, tal van sociale activiteiten en trainingen om de nieuwe Rotterdammers klaar te stomen voor een opleiding of werk. Komend weekend gaan de kinderactiviteiten al van start.

Ervaringsdeskundigen zullen ook dit keer een grote rol spelen bij het coördineren en organiseren van alle activiteiten omdat zij als geen ander de doelgroep begrijpen en weten wat er echt speelt onder de mensen met dezelfde culturele achtergrond. “We hebben een team dat uit de voeten kan in het Nederlands, Engels, Turks, Arabisch, Somali, Tigrinya, Amharic, Farsi, Russisch, Oekraïens, Spaans en Dari en hebben heel veel zin om het verblijf op het schip tot een succes te maken”, stelt een van de coördinatoren.

Prachtig opdracht
Gemeente Rotterdam heeft ons ingeschakeld voor deze schitterende opdracht op cruiseferry Silja Europa. Vanaf eind 2021 zijn wij via de gemeente actief in het organiseren van dagactiviteiten in verschillende noodopvanglocaties in Rotterdam. Naast activiteiten hebben wij ook al veel ervaring opgedaan met het organiseren van een spreekuur en praatgroepen ter mentale ondersteuning.

Eerder waren wij ook al actief op cruiseschip De Volendam, eveneens in de Merwehaven, waar vorig jaar zo’n 1200 mensen uit Oekraïne tijdelijk verbleven. Ook toen organiseerden wij samen met partners verschillende dagactiviteiten.