Stichting Mano aan de slag met statushouders op schip

Stichting Mano gaat de komende twee maanden activiteiten verzorgen voor de statushouders die tijdelijk worden opgevangen op een schip in de Persoonshaven (Feijenoord). Gemeente Rotterdam heeft hiervoor bij de stichting aangeklopt. Om een mooi programma te kunnen realiseren zijn we op zoek naar vrijwilligers die een handje kunnen helpen.

De activiteiten zijn bedoeld om deze nieuwe Rotterdammers welkom te heten, hen kennis te laten maken met Rotterdam, met de mensen die in hun toekomstige wijk hun buurtgenoten zullen worden, en om hen te informeren over de stappen die zij de komende tijd in hun nieuwe leven gaan zetten. Ook kunnen zij meteen starten met cursussen op gebied van praktische vaardigheden voor hun nieuwe leven in de Rotterdamse samenleving.

Maatjes
Het programma SamenDoorSamen van Stichting Mano kent reeds een uitgebreid aanbod van activiteiten die statushouders wegwijs maken in hun nieuwe omgeving. Zo kunnen de nieuwe Rotterdammers meedoen aan een maatjestraject waarbij vrijwilligers hen de stad laten zien en de taal oefenen. Ook kunnen zij direct aan de slag met cursussen op het gebied van taal, digitale vaardigheden en programmeren. Verder biedt het programma toegang tot psychosociale en mentale ondersteuning via een spreekuur, coaching-gesprekken en trainingen gericht op psychosociale eerste hulp.

Daarnaast kunnen de nieuwe statushouders aansluiten bij sociale en ontmoetingsactiviteiten, zoals tours met een Rotterdamse gids langs belangrijke plekken van de stad of bij uitjes met de Rotterdampas, dinermatches met Rotterdamse gezinnen, samen koken en dineren op Zuid, een eindejaarsfeest, samen sporten, muziek maken, wandelingen door de stad en creatieve en technische activiteiten.

Ervaringsdeskundigen
Bij de eerste welkomstbijeenkomsten zullen ervaringsdeskundigen van SamenDoorSamen uit onder meer Syrië, Iran, Somalië, Turkije en Eritrea klaarstaan om deze nieuwe Rotterdammers in een-op-een gesprekken bij te staan met raad en daad. Samen met het team van Stichting Mano zullen de ervaringsdeskundigen ook inventariseren waar de gezamenlijke en individuele wensen en behoeften van de bewoners liggen in deze eerste twee maanden in hun nieuwe stad.

Afgelopen week zijn de eerste statushouders gearriveerd op het schip. Rotterdam verwacht uiteindelijk tussen 90 en 110 statushouders te verwelkomen. Hiervandaan zullen zij binnen een periode van acht weken doorstromen naar een woning, waarna ze direct zullen worden opgenomen in het traject van Vluchtelingenwerk en de Rotterdamse Taalstart.

Meedoen als vrijwilliger? Meld je dan aan via daphne@stichtingmano.nl