Schitterend bedrag voor Stichting Mano op LetterFestival!

15.470 euro! Dat is het fantastische bedrag dat voor Stichting Mano is ingezameld tijdens het LetterFestival. Het geld zal worden besteed aan onze projecten gericht op het verbeteren van taalvaardigheid, zoals Met Taal op Orde, De Opstap en Samen Gezond.

Het LetterFestival werd afgelopen zondag in Bibliotheek Rotterdam gehouden en was ook online bij te wonen. Het festival, bedoeld voor iedereen die taal een warm hart toedraagt, werd voor de derde keer georganiseerd door de gezamenlijke Rotterdamse Rotaryclubs en Bibliotheek Rotterdam.

Op het programma stonden een dictee en een spannend Duplicate Scrabble-wedstrijd. Wim Tromp Meesters, docent Klassieke Talen aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam was dit jaar de schrijver van de tekst. Het dictee werd voorgelezen door wethouder Judith Bokhove, die eerder 2021 als Jaar van de Taal heeft uitgeroepen.

Wie de taal onvoldoende beheerst riskeert op vele vlakken in de problemen te komen. Het netwerk ontbreekt, informatie over gezondheidszorg is onbegrijpelijk en het regelen van financiën en budget blijkt een onmogelijke opgave.

Samen Gezond!

Met verschillende projecten helpt Stichting Mano Rotterdammers hun taalniveau te verbeteren. Bij Met Taal op Orde verbeteren deelnemers hun taalvaardigheid, vergroten zij hun netwerk en vergaren zij de kennis die nodig is om de eigen financiën en administratie op orde te hebben.

De Opstap biedt deelnemers de mogelijkheid een eerste stap te nemen naar verbetering van de Nederlandse taalvaardigheid. Daarna wordt inzichtelijk gemaakt hoe en waar deelnemers na afloop van het traject verder kunnen werken aan het verbeteren van hun vaardigheden en het verwezenlijken van hun persoonlijke doelen.

Samen Gezond richt zich op het verbeteren van taal- en gezondheidsvaardigheden van laaggeletterde Rotterdammers, zodat ze meer grip krijgen op hun gezondheid en leven. Deelnemers bouwen in groepsverband het vertrouwen op om Nederlands te spreken en leren over fysieke en psychische gezondheid en de gezondheidszorg. Het programma bestaat uit taallessen, lessen over mentale gezondheid, een beweegprogramma en actieve doorverwijzing.

(Foto: Maarten Laupman)