Sander Terphuis keynote speaker op ons congres!
Niemand minder dan de inspirerende Sander Terphuis zal tijdens ons congres ‘Nieuwe Rotterdammers Denken Doen Beslissen Mee!’ optreden als keynote speaker. Op zijn achttiende vluchtte hij vanuit Iran naar de vrijheid, zoals hij het zelf omschrijft. “Integratie is een uitdaging en het werkt alleen als de nieuwkomer én de samenleving er alles aan doen om het proces te laten slagen.”
Als ultieme vorm van keuzevrijheid en integratie in de Nederlandse samenleving en om erbij te horen en zich thuis te voelen nam hij een oer-Hollandse naam aan. “De eerste stap is voor de nieuwkomer”, zegt Terphuis. “Die moet de schouders eronder zetten. Maar daarnaast mag hij/zij hopen op steun en sympathie vanuit de samenleving.”
Daar zal Terphuis tijdens zijn lezing aandacht aan besteden. “Vanuit mijn ervaring als Iraanse vluchteling en inmiddels Fries of Hollander wil ik het publiek en de samenleving duidelijk maken waar we het precies over hebben als we termen gebruiken als vluchteling, nieuwkomer, vreemdeling of gelukzoeker.”
Worstelaar
Zijn eigen vluchtverhaal is indrukwekkend. Na een lastige jeugd als zeer slechtziende en bang voor het strenge regime van ayatollah Khomeini besluit hij, dan nog Ahmad Qeleich Khany, tot zijn vluchtplan: als worstelaar worden uitgezonden naar de Wereldspelen voor gehandicapten in Nederland. Eenmaal in Nederland ontvlucht hij het Olympisch dorp en vraagt politiek asiel aan.
De Iraanse vluchteling wordt binnen een mum van tijd oer-Hollands: hij trouwt een Friezin, gaat wonen in het Friese Burgum, trekt het land door om te studeren en te werken en wordt politiek actief. Inmiddels werkt Terphuis bij het ministerie en treedt hij op als adviseur inburgering met een zelf ontwikkeld integratiemodel dat hij optekende in het handboekje ‘Inburgeren doe je zo’.
Uitdaging
Terphuis wil tijdens het congres stilstaan bij zijn integratiemodel waarin nieuwkomers en de samenleving een grote verantwoordelijkheid naar elkaar toe hebben. “Het is voor beide partijen een enorme uitdaging. Als samenleving om nieuwkomers een plek te geven, letterlijk een woning in tijden van woningnood, maar ook figuurlijk door open en nieuwsgierig te zijn en de dialoog aan te gaan.
“En voor nieuwkomers omdat zij moeten snappen dat in een vrij land de waarden van de rechtstaat gelden. Dus gelijkwaardigheid van man en vrouw, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en geloofsvrijheid. Waarden die we hoog moeten houden en verdedigen.”
Levendig verhaal
Ervaringsdeskundigen kunnen een hoofdrol spelen in dit proces van integratie, benadrukt Terphuis. “Zij praten niet vanuit een boek of een theoretische beschouwing, wat beleidsmakers en wetenschappers wel vaak doen, maar vertellen: ik kwam hier en toen liep ik tegen deze barrières aan en zus en zo heb ik het opgelost.”
Zo ontstaat er een levendig verhaal met concrete oplossingen waarmee iedereen verder kan. “En dat is ook mooi en waardevol aan dit congres: dat ervaringsdeskundigen het zelf organiseren en meedoen. Dat heeft Stichting Mano goed gedaan: deze mensen een podium bieden.”