‘SamenProgrammeren gaf mij het gevoel: ik kan het wel!’

SamenProgrammeren was meteen vanaf de start in 2020 een succesvol traject door nieuwe Rotterdammers kansen te bieden op een trianeeship of betaald werk als programmeur. Bijvoorbeeld aan Halyna die zelf docent werd binnen het opleidingstraject en ondertussen solliciteerde naar een baan als junior developer. “De bootcamp gaf mij het gevoel: ik kan wél programmeur worden!”

Dat plan had Halyna namelijk al een aantal jaar, terwijl zij in Oekraïne advocaat was. “De afgelopen dertien jaar heb ik als advocaat gewerkt. Ik heb mijn master Rechten in Oekraïne gehaald.” Maar programmeren bleef haar interesse hebben. “Het plan zat al twee jaar in mijn hoofd, maar ik dacht dat het ontzettend moeilijk zou zijn.”

Door het uitbreken van het verschrikkelijke oorlogsgeweld in haar land, moest Halyna begin dit jaar vluchten en kwam zij in maart in Nederland terecht. “In een app-groep (iets als ‘Oekraïners in Nederland’) werd de bootcamp SamenProgrammeren aangeraden door een andere vrouw die mee had gedaan. Toen heb ik me aangemeld door mijn cv en motivatie brief in te sturen.”

Makkelijker dan gedacht
SamenProgrammeren, onderdeel van ons programma SamenDoorSamen, ging van start tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie en bewees meteen zijn waarde omdat het opleidingstraject ook volledig online aangeboden kan worden. Ook voor nieuwkomers in de noodopvang of een azc is dit een groot voordeel omdat het de kans biedt werk te maken van een goede toekomst terwijl er nog gewacht wordt op een eigen woning.

Binnen een maand werd Halyna gebeld door SamenProgrammeren. “Het was om te checken of mijn Engels goed genoeg was om de bootcamp te kunnen volgen. Zo kon ik al snel beginnen met de opleiding.” Meedoen aan de bootcamp gaf Halyna het vertrouwen dat het heel goed mogelijk is om programmeur te worden. “Het was heel interessant en minder moeilijk dan ik van tevoren dacht.”

Junior developer
Inmiddels heeft zij de bootcamp afgerond en is zij als docent actief binnen het traject. “Dat is een nieuwe uitdaging en er gaat heel veel tijd zitten in het voorbereiden van de lessen, wel vijf of zes uur per keer. Op deze manier kan ik me nog eens goed in het hele programma verdiepen.”

Halyna ging op zoek naar een baan als junior developer. “Ik heb een aantal sollicitaties lopen bij verschillende bedrijven”, vertelt zij. “Mijn plan is om een goede baan te vinden die me de kans geeft om mij verder te ontwikkelen. Ik wil meer programmeertalen leren. Ik vind het geweldig dat ik in een korte periode kennis heb opgebouwd waar mee ik in heel veel landen aan de slag kan.”

En al snel heeft Halyna succes. Ze kan fulltime aan de slag als frontend engineer bij Mobiquity -EMEA & APAC in Amsterdam.

SamenProgrammeren wordt mede mogelijk gemaakt door CoDE Educatiefonds Rotterdam.