Samen koken met statushouders smaakt naar meer!

Samen eten schept een band, maar dat geldt zeker ook voor samen koken! Daarom zijn wij vanuit de training ‘Hoe een sociaal netwerk bouwen’, die wij voor tijdelijke bewoners in de noodopvang organiseren, samen met de buren gaan kokkerellen. Zo leerden we elkaars culturen kennen en ontstond er ook meteen een goede onderlinge connectie.

Tijdens de bijeenkomst, die gemoedelijk en gezellig verliep, was er een presentatie over Jemen. “Vaak zijn de lokale bewoners wel geïnteresseerd, maar durven ze uit respect geen vragen te stellen om de nieuwkomer niet te kwetsen”, stelt projectmedewerker Lai Chee. “Daarom hebben we de rollen omgedraaid. De statushouders hebben de omwonenden uitgenodigd om naar hun presentatie over hun land te komen luisteren.”

De training leert deelnemers om ideeën te generen, deze om te zetten naar een beleving en deze uit te voeren. Een beleving bestaat uit vier elementen: entertainment, educatie, esthetiek en escapisme (de tijd en plaats vergeten). De presentatie dompelde de aanwezigen onder in de Jemenitisch cultuur, feiten over het land, specialiteiten en persoonlijke verhalen. “We hebben zo aan alle elementen voldaan.”

Het werd een mooie bijeenkomst waaraan acht statushouders en tien Rotterdammers (onder meer vanuit wijkhuis Oost) hebben meegedaan onder begeleiding van twee professionals van Stichting Mano. Mooie weetjes passeerden de revue, bijvoorbeeld dat mokka uit Jemen komt en het land ook de duurste honing voortbrengt. “Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld”, stelden de Rotterdammers. “Door de persoonlijke verhalen begrijpen we het land, de bewoners en hun achtergrond nu beter.”

De deelnemers uit Jemen waren verbaasd dat de Rotterdammers wel wilden meehelpen met koken. “In onze cultuur laat je gasten echt niks doen”, stelden zij. Het eten, verschillende kipgerechten (mandhi en madhbi), rijst, salade, een vegetarische schotel met aardappelen en tomaat uit de oven, en een Jemenitische saus met kaas (zahawiq) viel goed in de smaak. “En eigenlijk smaakt de gehele bijeenkomst naar meer!”