Rebeca gaat naar Lima voor haar studie Mode Ontwerp

Rebeca (21) staat voor een spannende stap. In augustus verlaat zij Calca, waar zij bij onze zusterorganisatie Pachachaca opgroeide in het gezinshuis, om haar studie Mode Ontwerp aan de Universiteit van Lima te vervolgen. Haar droom is een eigen duurzame modelijn met weelderige ontwerpen. “Pachachaca heeft mij deze kans gegeven omdat ze mijn plannen steunen. Ik kreeg de kans om mij te ontwikkelen en om te gaan studeren.”

De eerste cyclus van haar studie volgde Rebeca online vanuit Calca. “Het ging over de basis van het ontwerpen, hoe maak je een goede schets van het lichaam, maar ook technische dingen als mouwen maken en een rits inpassen. En heel veel theorie over productie, communicatie, creatieve technieken, en de basis van wiskunde.”

Vandaag werkt ze in El Hilo Imaginario in Yanahuara op minder dan een half uur met de bus vanuit Calca. Ze helpt de eigenaresse van dit modewinkeltje met het maken en naaien van ontwerpen en heeft hier ook al veel ervaring opgedaan met het zelf verzorgen van workshops kleding maken. Trots toont Rebeca een jas die zij heeft gemaakt en de stoffen waar zij nu mee aan de slag gaat.

Rebeca kwam bij Pachachaca wonen toen zij 4 jaar was en woont inmiddels, sinds haar 18de, zelfstandig in Calca. “Mijn ouders zijn overleden toen ik 2 jaar was. Mijn oudere zus zorgde voor mijn broer, zus en mij, maar ze had zelf ook al een kind en raakte opnieuw zwanger. Medewerkers van Pachachaca kwamen langs in de gemeenschap waar ik woonde en gaven mij een plek in het gezinshuis.”

Een 9,5!
Al van kleins af aan vond ze het leuk om met mode bezig te zijn. “Ik maakte als meisje al de kleding voor mijn eigen barbies. Ik wilde hier mee doorgaan omdat ik hou van creatief bezig zijn, iets maken in plaats van alleen maar heel veel theorie opdoen in de studieboeken om bijvoorbeeld advocaat te worden.”

Het tweede semester stond meer in het teken van zelf ontwerpen. Als afsluitende opdracht heeft Rebeca een eigen blouse ontworpen waarvan zij zelf de stof heeft gemaakt en gedecoreerd met natuurlijk materiaal zoals bladeren, zoals is te zien op de foto met mama Lies als mannequin. Rebeca kreeg een 9,5 voor dit originele ontwerp, iets om ontzettend trots op te zijn.

En op deze manier wil Rebeca door. “Ik wil me richten op het creëren met duurzaam materiaal en natuurlijke producten, want kleding is nu een vervuilende industrie. Op die manier wil ik mijn eigen modelijn en onderneming opzetten en stap voor stap mijn eigen ontwerpen verbeteren en uitbreiden.”

Beurs voor prestigieuze universiteit
Ook in Urubamba werkt Rebeca al in een naaiatelier. Hier doet ze veel ervaring op in de productie van kleding en leert ze heel veel van haar door de wol geverfde leidinggevende. Ze is ontzettende gemotiveerd en besteedt het grootste deel van haar week aan mode. “Ik ben bezig met wat ik het liefste doe en dat werkt heel motiverend.”

Haar motivatie en gedrevenheid leverden Rebeca, dankzij haar goede cijfers, een beurs op om te studeren aan de Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas, een van de meest prestigieuze universiteiten van Peru. De beurs dekt echter lang niet alles kosten en dus zal ook Pachachaca financieel een stukje blijven bijspringen.

Echt een thuis
De tijd en ruimte krijgen om voor mode te gaan was heel belangrijk voor Rebeca. “Bij Pachachaca worden we gesteund in wat we kiezen, dus krijgen we de kans om echt datgene te doen wat we het meest interessant vinden. Dit was in mijn gemeenschap niet gelukt. Daar wordt van je verwacht dat je iets kiest wat meteen inkomsten oplevert.”

Pachachaca is voor Rebeca een plek om trots op te zijn, zegt ze. “Ze houden van ons alsof ze onze ouders zijn, het is een fijne plek om te kunnen wonen met zo veel groen, ruimte en gezellige kamers, en ze steunen ons in onze plannen en dromen, iets waar we heel dankbaar voor kunnen zijn. Het is echt een thuis.”