Rebeca druk bezig met tweede jaar mode en Lima ontdekken!

Rebeca, die opgroeide in het gezinshuis van onze partnerorganisatie Pachachaca in Peru is druk bezig met haar tweede studiejaar Mode in Lima. Ze wil door met haar passie voor extravagante modeontwerpen en ze wil de Peruaanse hoofdstad meer gaan ontdekken. Om te beginnen met een duik, de eerste keer van haar leven(!), in de zee.

Uitdagingen waren er zeker, in haar eerste studiejaar. Het was vaak grijs en grauw in vergelijking met de zonovergoten en kleurrijke Heilige Vallei van de Inca’s waar Calca ligt en Rebeca opgroeide. “Ik moest echt zoeken naar een ritme. ’s Ochtends bleef het maar bewolkt en donker. Dan begon ik ook pas later met mijn dag, en ging ik ook later slapen, als ik al mijn opdrachten af had.”

Dat was een lesje in doorzetten, stelt Rebeca (22) die trots is dat ze in Lima studeert, iets wat ze al jaren van plan was. Een grote stap was het ook omdat ze er nog helemaal niemand kende. Dus waar begin je dan, in zo’n grote stad? Dat was best spannend. Alles nieuw, nieuwe vrienden maken. Een nieuwe plek om te wonen. “Ik ging vooral naar de universiteit die dichtbij mijn huis is. Samen met mijn nieuwe huisgenoot willen we nu meer gaan ontdekken.”

Geboorte van Venus
Dat haar hart vooral sneller gaat kloppen als er echt iets gecreëerd, ontworpen of gemaakt wordt, wist zij al wel, maar werd in haar eerste studiejaar nog eens extra duidelijk. “Er waren ook hele theoretische vakken over de geschiedenis van het ontwerp in het algemeen vanaf de prehistorie bijvoorbeeld! En ik moest weer scripties schrijven, op de computer, wat ik in geen jaren meer gedaan had.”

Want Rebeca deed de afgelopen jaren vooral werkervaring op door in naaiateliers, met patronen en ontwerpen heel veel kleding te maken. “Ik merk dat ik nu veel voordeel heb van alles wat ik daar heb geleerd. Vaak kan ik meteen zelfstandig met een opdracht aan de slag terwijl studiegenoten nog veel uitleg en oefening nodig hebben.”

En als ze dan een opdracht krijgt zoals een jurk creëren op basis van een schilderij, de Geboorte van Venus, dan is Rebeca gelukkig. “Het was een heel proces, heel creatief, met schetsen, silhouetten, het kiezen van stof, textuur en kleur. En stoffen maken en deze kleuren met verf was ook heel gaaf.”

Extravagant en kunstzinnig
Gelukkig waren alle praktijklessen nu fysiek en niet meer online, zoals tijdens de nasleep van de pandemie. “Als je echt samen met de docenten en studiegenoten aan een ontwerp kunt werken, kun je toch beter laten zien wat je niet begrijpt en zo leer je toch veel meer.”

De vraag wat mode nu is precies is, houdt haar steeds bezig. Is het wat je maakt voor iedereen of juist iets unieks, dat grensverleggend is. Of allebei, maar waar wil ik me dan mee bezig houden? “Toch het extravagante, kunstzinnige, het liefste met een duurzaam karakter. Mode ontwerpen die nog niemand ooit heeft gemaakt.”

Gemotiveerd verder in het nieuwe studie jaar, dat wil Rebeca met vakken over de digitale wereld binnen visuele communicatie, zelf stoffen maken, Engels en Excel voor gevorderden.

“En ik wil meer van de stad ontdekken. Met mijn vriendinnen kunstmusea bezoeken en kijken of er buiten de universiteit om nog interessante cursussen zijn.” En op het strand van de wijk Barranco is ze dus alvast geweest voor de eerste duik van haar leven in de zee, in de Stille Oceaan.