Rasha besefte bij Mano dat ze wil studeren om nieuwkomers te gaan helpen

Rasha werd een ander persoon bij Stichting Mano, vertelt ze. “Ik kreeg meer zelfvertrouwen en leerde hoe belangrijk het is om zelfstandig te zijn.” Na een stage van anderhalf jaar binnen SamenDoorSamen leert en werkt ze nu bij Albeda tijdens de studie Maatschappelijke Zorg en haar werk op de afdeling Inburgering en Taal. “Ik wil heel veel nieuwkomers begeleiden bij hun nieuwe leven in Rotterdam.”

Ja, de nieuwe Rotterdammers helpen, dat is wat Rasha (35), die zelf in 2016 in Rotterdam kwam wonen, nu wil gaan doen. “Hen helpen met studeren en met werk. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het bijvoorbeeld is om in Nederland zowel een diploma als opgedane werkervaring te kunnen laten zien als je werk zoekt”, zegt ze.

Bij SamenDoorSamen, het programma van Stichting Mano dat zich op statushouders richt, veranderde zij in eerste plaats omdat ze er zoveel mensen tegen kwam met wie ze Nederlands kon praten. “Ik durfde geen Nederlands te spreken. Via de activiteiten zoals het Ondernemerschapstraject en de workshop krant maken De Nieuwe Rotterdammert ging ik de taal oefenen en leerde ik heel veel Nederlandse mensen kennen, die al heel lang in Rotterdam wonen.”

Zelfstandig worden
Ik wil gaan studeren, begon Rasha zich te beseffen en bij Stichting Mano gaf Albeda een voorlichting over het Dunya-traject dat nieuwkomers de kans biedt om te studeren, het taalniveau op te krikken en werkervaring op te doen. “Dat was een grote kans voor mij”, zegt Rasha die binnen SamenDoorSamen ook workshops volgde over cv maken en Office, en meedeed aan het Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid.

Maar het belangrijkste dat zij bij Stichting Mano leerde was hoe belangrijk het is om zelfstandig te worden en anderen te helpen. “Gaan werken, een opleiding doen, niet alleen thuisblijven, maar iets doen, actief zijn, hier in de maatschappij. Ik besefte hoe belangrijk het is om mensen te helpen en dat ik hier als ervaringsdeskundige een belangrijke rol in kan spelen. Ik kwam vanuit Syrië naar Nederland en had in het begin geen hulp. Nu ben ik hier om mensen te helpen die net in Rotterdam aankomen.”

Dubbel werk
De opleiding Maatschappelijke Zorg is goed te doen, vindt Rasha die haar tweede jaar nu bijna afrondt. Maar de taal blijft lastig. “Dat is dubbel werk voor nieuwkomers want je bent steeds nieuwe woorden aan het leren en aan het vertalen terwijl je ook werkt aan opdrachten voor de vakken van de opleiding. En daarnaast ook nog stagelopen en werken.”

Tijdens haar stage bij Stichting Mano begeleidde zij nieuwkomers via het maatjestraject en organiseerde zij creatieve activiteiten voor vrouwen, zoals handwerken. Ook begeleidde zij groepjes kinderen naar het theater of Het LAB waar techniekworkshops worden gegeven. Daarnaast was zij ook contactpersoon voor vier deelnemers van SamenDoorSamen.

Het hoogste niveau
In Syrië wilde zij ook graag werken, maar na haar studie Turkse literatuur begon de oorlog en moest zij met haar gezin, haar man en zoons van inmiddels 12 en 9 jaar, vluchten. “Dat ik nu mijn eerste betaalde baan heb is echt een droom die uitkomt”, zegt Rasha die haar diploma wil halen en door wil gaan tot en met het hoogste niveau van haar opleiding die zij in juni 2024 verwacht af te ronden.

En daarna? “Misschien werken, misschien nog meer studeren. In ieder geval mensen helpen. Ik hoop ook zeker dat ik bij Stichting Mano terug zal keren om daar vrouwenactiviteiten te organiseren.” Ze heeft het naar haar zin bij haar werk op de afdeling Inburgering en Taal van Albeda. “Heel veel nieuwe dingen leren, nieuwe mensen leren kennen. De studenten die ik begeleid zijn nieuwkomers met hun eigen verhalen en ik wil hen goed mogelijk ondersteunen in hun nieuwe leven.”