Presentatie over Toekomsttraining en gesprekje met Máxima

We hadden de eer om namens Stichting Mano een presentatie over onze Toekomsttraining te verzorgen tijdens het 15-jarig jubileum en tevens Landelijke Inspiratiedag van ‘Het Begint met Taal’ in Bibliotheek Rotterdam. Projectmedewerker Mosab, stagiaire Maya en opgeleid ervaringsdeskundige Loc gaven hiermee een mooi visitekaartje van ons werk voor nieuwkomers in de stad. Ook kregen zij de kans om in gesprek te gaan met niemand minder dan Koningin Máxima die de dag kwam openen.

Thema van de dag was: ‘Wat als je de Nederlandse taal niet voldoende spreekt? Voel je je dan wel thuis op de werkvloer?’ Honderden nieuwkomers weten hoe dit voelt. Vluchtelingen uit Oekraïne, Iran en Afghanistan, arbeidsmigranten en gezinsherenigers die op zoek zijn naar werk of al een baan hebben. Om je thuis te voelen heb je contact nodig met je collega’s. De taal kennen is daarvoor essentieel.

Mosab, Maya en Loc verzorgden workshops over Toekomsttraining en Kennisdeling en ervaringsdeskundigheid bij SamenDoorSamen, ons programma voor statushouders in Rotterdam. “Het ging over nieuwkomers begeleiden naar werk zodat zij volwaardig positief kunnen bijdragen aan de stad en kunnen deelnemen aan samenleving! Ook werd gesproken over het belang van ideeën uitwisselen op gebied van het verbeteren van het taalniveau en de groei van een sociaal netwerk.”

Een heel leuk gesprek
“We hebben een heel leuk gesprek gehad met Koningin Máxima over hoe wij ervaren nieuwkomers inzetten en we gingen ook in gesprek met experts uit de wetenschap, enthousiaste werkgevers en coördinatoren van een aantal andere organisaties uit Rotterdam. Goed om ons netwerk mee uit te breiden”, stelt Mosab.

Koningin Máxima was aanwezig om het nieuwe programma ‘Taalbuddy’s op het werk’ van Het Begint met Taal te lanceren. De organisatie vierde dat het al vijftien jaar nieuwkomers – zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten – verbindt aan taalvrijwilligers, zodat zij de Nederlandse taal oefenen en sneller mee kunnen doen.

De koningin nam uitgebreid de tijd om alle vrijwilligers en coördinatoren te bedanken die zich al jaren inzetten en benadrukte het belang van taal en contact om mee te kunnen doen, meldt Het Begint met Taal. “Wat een mooie woorden!” Lees hier meer over het bezoek van Koningin Máxima.