Portrettekenen en straks in Amsterdam exposeren!

We doen mee aan een heel mooi kunstproject en gaan zelfs exposeren! Twaalf bewoners van noodopvanglocaties waar wij activiteiten organiseren zijn namelijk samen met kunstenares Cora Moret wekelijks aan het portrettekenen. En de beste tekeningen worden van 5 t/m 9 juni geëxposeerd tijdens de Biënnale van het Nederlands Portretschap in Loods 6 in Amsterdam.

Cora had als kunstenaar en lid van het Portretschap expositieruimte gekregen op de biënnale, maar het leek haar leuk en interessant om deze ruimte te delen met mensen die niet gezien worden. “Tijdens de expositie is er altijd ruimte voor gasten om hun werkt tentoon te stellen. Ik vind dat deze gastkunstenaars leven in de brouwerij brengen omdat zij jong zijn of een andere achtergrond hebben.”

Daarom wilde Cora heel graag aan het werk met mensen uit een azc en in Rotterdam was dit mogelijk via Stichting Mano. Haar voorstel om samen met vluchtelingen te exposeren viel in goede aarde bij de organisatie. “Ze waren zelfs zo enthousiast dat de noodopvangbewoners een eigen muur gekregen hebben.”

Naar elkaar kijken
LET’S DRAW & SAY HI is de naam van het kunstproject en op dit moment komt de groep elke week bij elkaar om samen te leren over kunst, kijken, elkaar zien en natuurlijk portrettekenen. “Het gaat om naar elkaar kijken, zonder woorden, en niet over hun verhaal, over hun vlucht of land van herkomst. We proberen vanuit een leeg vel papier met een onbevangen blik naar elkaar te kijken en daar een tekening van te maken.”

Via sponsor Lionsclub L’Esprit du Temps heeft Cora een potje gevonden voor de materialen: houtskool, driepootezels en papier. “De rode draad is dat iemand uit de groep model is en dat dit rouleert. Ik teken en poseer zelf ook mee. Ik heb voor houtskool gekozen omdat het eenvoudig is en veelzijdig. Een voordeel is verder dat je er makkelijk in kan veranderen.”

Elke week is er een thema. “Bijvoorbeeld de positie, of je iets van voren of van opzij bekijkt. Of het gaat over de verhoudingen van het gezicht. Of we hebben het over lijnen en dan laat ik tekeningen uit de kunstgeschiedenis zien om te kunnen demonsteren wat ik bedoel. De deelnemers zijn heel enthousiast en maken progressie.”

De beste tekeningen
Aan het einde van de workshopreeks zal er een selectie worden gemaakt van de tekeningen die op de expositie te zien zullen zijn. “Iedereen maakt elke week zo’n twee à drie tekeningen. Tijdens de laatste bijeenkomst zullen we alle tekeningen uitstallen om de beste twintig of vijfentwintig eruit te lichten.”

De expositie wordt een groot evenement. “Tijdens de opening op 6 juni zal cabaretier, publicist en radiomaker Micha Wertheim een optreden verzorgen. De laatste dag is er een symposium over kunst in een veranderende samenleving onder leiding van reizende schrijver, gespreksleider en coach Chris Keulemans.”

Sponsor gezocht!
En natuurlijk zullen alle tekenaars meegaan naar de opening. “We zijn nog op zoek naar een sponsor voor het vervoer naar en van Amsterdam! Alle hulp en steun is van harte welkom want we willen er graag met zijn allen bij zijn!”

Wilt u sponsoren of kunt u voor het vervoer van de groep zorgen? Neem dan contact op met sylvia@stichtingmano.nl .