Pilot mentale ondersteuning Oekraïners van start
Onze pilot Mentale Ondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne in Rotterdam draait op volle toeren. Op verschillende opvanglocaties waar wij de dagbesteding organiseren zijn via Stichting Mano psychologen actief met groepssessies en individuele gesprekken. Bijvoorbeeld tijdens de workshop ‘Collage van talent en wensen’ die onlangs werd georganiseerd.
Tijdens de groepsbijeenkomst gingen de deelnemers aan de slag met het in kaart brengen van hun talent en met nadenken over hun toekomstdromen en plannen. Voor sommige deelnemers is het echt een uitdaging om na het ontvluchten van de oorlog de draad weer op te pakken en op zoek te gaan naar zinvolle bezigheden in deze voor hen nieuwe situatie in Rotterdam.
Onder begeleiding van psychologe Esseline van de Sande van De Stadscoalitie en psycholoog Alona Amosova maakten deze dames prachtige collages. Het maken van een collage past in de Oekraïense traditie van het maken van een ‘map of wishes’ in de decembermaand, waarin naar het nieuwe jaar wordt uitgekeken met hoop en nieuwe dromen en wensen. De sfeer was informeel en zo ontstonden er toch langzaamaan ideeën over welke talenten er zijn en hoe deze op een waardevolle manier kunnen worden ingezet.
110 gesprekken
De pilot Mentale Ondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne draait inmiddels twee maanden. Psychologen, psychotherapeuten en ervaringsdeskundigen zijn via Stichting Mano actief op drie verschillende locaties waar zij werk maken van een-op-een gesprekken, trainingen en informele bijeenkomsten. Inmiddels werden er al honderdtien gesprekken gevoerd en tien trainingen en/of groepsbijeenkomsten gehouden.
De gesprekken zijn bedoeld om uit te puffen, zodat de bewoners alvast hun verhaal kunnen doen en worden doorverwezen als er professionele ondersteuning nodig is. Met de trainingen en informele bijeenkomsten wordt het ijs gebroken om ervoor te zorgen dat deze mensen makkelijker contact met ons of de psychologen zoeken wanneer zij behoefte hebben aan verdere ondersteuning.
Samen sterk
Met deze aanpak hebben wij al goede resultaten behaald binnen ons werk in de Rotterdamse noodopvang waar wij ook in samenwerking met Avant sanare en De Stadscoalitie een spreekuur en groepsbijeenkomsten ter ondersteuning van mentale gezondheid verzorgen om na te gaan of er sprake is van trauma, stress of andere psychosociale problematiek onder de bewoners.
De pilot is onderdeel van ons programma ‘SamenSterk voor vluchtelingen uit Oekraïne in Rotterdam’ dat wij in de loop van 2022 hebben ontwikkeld vanuit ons werk in de opvang en begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne. We richten ons hierbij verder op het organiseren van dagactiviteiten, trainingen richting opleiding en werk en sociale/woonbegeleiding.