Pachachaca plant vierduizend bomen op de berg naast het gezinshuis!

Het was een schitterende optocht die onlangs de onverharde haarspeldbochten besteeg van de berg die partnerorganisatie Pachachaca vanuit de tuin van het gezinshuis zien liggen. Voorop gingen vierduizend jonge boompjes in een vrachtwagen die gemeente Calca beschikbaar stelde. Zij werden gevolgd door een bonte stoet van andere voertuigen die meer dan vierhonderd vrijwilligers vervoerden die kwamen helpen bij het bomen planten!

De gemeenschap Rayampata, studenten van UNSAAC Universiteit van Cuzco, jongerengroepen uit Calca, de families die deelnemen aan de projecten van Pachachaca, en heel veel vrienden en andere vrijwilligers die via de radio of social media van het bomen planten hadden gehoord. Iedereen kwam helpen, gaten maken in de grond, grote pannen soep koken voor alle aanwezigen en natuurlijk heel veel bomen planten.

De kinderen van het gezinshuis waren de dag ervoor al heel druk geweest met het maken van lunchpakketjes met broodjes en fruit voor iedereen die hard kwam werken bij de lagune van de berg Pitusiray waar we ruim boven de 4000 meter hoogte de jonge queuñas en chacacomos – die op grote hoogte groeien – gingen planten.

Natuurbranden
En vele handen maakten licht werk! Ondanks de ijle lucht en het onherbergzame terrein stonden de jonge boompjes allemaal binnen een paar uur op een nieuwe plek. Maar uiteraard is het werk daarmee nog niet gedaan. “In mei als de regens stoppen gaan we ieder boompje controleren om te kijken of deze goed geplant is, bescherming nodig heeft tegen vorst en indien nodig meer water geven”, stelt Pachachaca.

Herbebossing is belangrijk in Calca en regio en niet alleen om onze eigen ecologische footprint terug te dringen. Door natuurbranden, veroorzaakt door mensen, is de afgelopen jaren veel autochtone flora en fauna verdwenen. Bergwanden bleven zwartgeblakerd achter, met bij hevige regenval modderlawines als bijkomend nieuw gevaar.

“Daarom willen we de komende tijd ook workshops houden over en een programma opzetten rond compost. Zo hopen we dat de akkerbouwers hun land niet meer kaal branden om het vruchtbaar te maken en hopen we dat er door meer bewustzijn een eind komt aan het geloof dat vuur en rook regen kunnen veroorzaken bij lange droogte.”

Hartelijk bedankt!
En Pachachaca wil nog veel meer bomen planten! “Dat is onze droom. Het liefst alles bij elkaar wel honderdduizend. En we zijn op de goede weg. Na het planten van twaalfhonderd molle bomen een aantal jaar terug en de 2200 queuñas van vorig jaar gaat de teller nu al op weg naar de eerste tienduizend!”

Pachachaca is heel dank voor alle donaties vanuit Nederland die het bomen planten mogelijk maken. “We willen iedereen heel hartelijk bedanken voor zijn/haar hulp! Ook alle lieven mensen die ons project financieel hebben gesteund!”