Pachachaca plant tienduizend bomen rond lagune bij Calca!

Indrukwekkend, dat was de dag waarop onze partnerorganisatie Pachachaca samen met meer dan vijfhonderd vrijwilligers, de gemeenschap Yanahuaylla, Acción Amazónica en gemeente Calca tienduizend bomen heeft geplant rond de lagune T’uruccocha op een half uurtje de berg op vanaf Calca. Met dank aan alle opgestroopte mouwen was de klus in no time geklaard.

Prachtig was de stoet met vrijwilligers, die na het verzamelen om 7.30 uur op het grote plein van Calca, onder meer in laadbakken van negen vrachtwagens de berg op werd gebracht, naar een hoogte van 4350 meter waar de bomen, jonge queuñas, een soort die boven de 3000 meter gedijd, geplant zouden worden.

Een diverse groep vrijwiligers kwam vanuit verschillende plekken in Cuzco en de Heilige Vallei hun handen uit de mouwen steken, waaronder de mensen uit de gemeenschap, de scouting uit Cuzco, studenten van drie verschillende universiteiten van Cuzco, burgemeester en medewerkers van de gemeente Calca,  jonge milleuactivisten, de basketbal club en vele mensen uit Brazilië, Chili, Argentinië, Venezuela, Frankrijk, Duitsland, Palestina, de VS en Spanje.

Meer dan tienduizend gaten
Indrukwekkend was het werk dat bewoners van de gemeenschap Yanahuaylla de voorgaande dagen hadden geleverd door samen tienduizend, en misschien wel meer, gaten te maken zodat de jonge bomen allemaal een plek konden krijgen in de vruchtbare grond rond de lagune.

(Her)bebossing is belangrijk in Calca en omstreken en niet alleen om onze eigen ecologische footprint terug te dringen. Door natuurbranden, veroorzaakt door mensen, is de afgelopen jaren veel autochtone flora en fauna verdwenen. Bergwanden bleven zwartgeblakerd achter, met bij hevige regenval modderlawines als bijkomend nieuw gevaar. Ook draagt bebossing bij aan het creëren van een gezonde watertoevoer voor de bewoners in de omgeving.

Gezinshuis Pachachaca veranderde de dag voor het planten in fabriek Pachachaca waar alle kinderen en jongeren keihard hebben meegeholpen met het verzorgen van rond de vijfhonderd lunchpakketjes voor alle vrijwilligers met daarin een broodje met kaas, een broodje met jam, een sinaasappel en een perzik.

Kippenvel
Indrukwekkend was het tempo waarmee de klus van het planten werd geklaard. Binnen de kortste keren was er rond de lagune geen boompje meer te vinden dat nog niet met zijn wortels in de grond stond. “We hadden er wel twintigduizend kunnen planten, zo enthousiast werd er door iedereen gewerkt.”

Kippenvel ontstond tijdens de ceremonie die afsluitend werd gehouden ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld in de wereld. Er was een minuut stilte en een pacheta, de stapel stenen waarmee vanuit de Quechua cultuur een hoogste punt of een overgang naar een nieuw landschap wordt aangeduid, werd versierd met verschillende kleuren bloemen.

Laten we met de jonge bomen leven planten in plaats van dood en verderf zaaien. Laten we een bos van vrede creëren en een staakt het vuren in de gehele wereld afdwingen, was de boodschap. Laten we landschap inrichten waar toekomstige generaties profijt van zullen hebben.

Hartelijk dank!
“En we zijn van plan om nog veel meer bomen te planten! Dat is onze droom”, meldt Pachachaca. “Het liefst alles bij elkaar wel honderdduizend. En we zijn op de goede weg. Na het planten van twaalfhonderd Molle bomen een aantal jaar terug, de 2200 queuñas twee jaar geleden en de vierduizend queuñas en chacacomo van vorig jaar staat de teller nu al rond de twintigduizend!”

Indrukwekkend waren tot slot de pannen soep waarmee de vrouwen van de gemeenschap Yanahuaylla ervoor zorgden dat iedereen voorzien werd van een heerlijke maaltijd na het gedane werk. En alsof er de afgelopen dagen niet keihard gewerkt was vierde de gemeenschap de gedane arbeid en het begin van carnaval onuitputtelijk met dans en chicha (maisbier).

“We willen iedereen heel hartelijk bedanken voor zijn/haar hulp bij het planten van de bomen! Ook alle lieve mensen in Nederland die ons project financieel hebben gesteund zijn wij zeer dankbaar! Zonder jullie is dit alles niet mogelijk!” benadrukt Pachachaca.