Ontspanningsworkshops zorgen voor evenwicht en dankbaarheid

De maandelijkse ontspanningsworkshops die wij binnen ons traject voor mentale ondersteuning voor ontheemden uit Oekraïne organiseren zijn een groot succes. “Deelnemers geven voor de sessie aan dat zij te maken hebben met stress of dat zij vast zitten”, vertelt coördinator Ivanna. “Maar na de sessie overheerst ontspanning en evenwicht.”

De workshop vindt plaats in samenwerking met Ksenia Kulchytska en Yogastudio Balanzs aan de Kleiweg. “Dat zijn hele fijne partners die ons initiatief steunen en ons gratis toegang geven tot de studio waar wij onze sessie houden.”

Aan het begin van de sessies vragen we de deelnemers meestal om te beschrijven hoe ze zich op dit moment voelen, vertelt Ivanna. “Als het een grote groep is, vragen we hen één woord te gebruiken. Zij noemen dan vaak stress, of het gevoel van vast te zitten, rusteloosheid en vaak rug- en nekpijn.”

Dankbaarheid
Na de training controlen we opnieuw en krijgen een hele andere uitkomst. “Alle deelnemers ervaren een gevoel van vrede, ontspanning, evenwicht, dankbaarheid en de pijn die ze vóór de beoefening waarnamen verdwijnt vaak.”

Het is belangrijk om het lichaam te ontspannen omdat ervaringen die we in het leven opdoen, ook in onze spieren en bindweefsel gaan zitten. Door stressvolle of traumatische ervaringen kunnen we het contact met ons lichaam verliezen. “Dat kan ervoor zorgen dat we de toegang tot positieve gevoelens, zoals tevredenheid, veiligheid, innerlijke kracht en stabiliteit, verliezen.”

Ontbijt
De ontspanningsworkshop, die telkens aansluit bij een specifiek onderwerp van ‘Ontbijt met Psychologie’, zorgt voor het afschudden van fysieke spanning en het herstellen van de verbinding met het lichaam. “We gebruiken beweging, ademhaling en bewuste ontspanning om toegang te krijgen tot deze positieve gevoelens, oefenen verschillende manieren om deze te stimuleren en wisselen ervaringen uit in goed gezelschap.”