VoorleesExpress Rotterdam

VoorleesExpress Rotterdam

VoorleesExpress Rotterdam geeft taalondersteuning aan kinderen van 2 tot en met 8 jaar door getrainde vrijwilligers.

Doel

Het vergroten van de woordenschat, het leesbegrip en het leesplezier van gezinnen die te maken hebben met een taalachterstand. Ook brengen wij stadsgenoten met verschillende achtergronden in contact met elkaar.

Werkwijze

Een vrijwilliger komt 20 weken lang voorlezen bij een gezin thuis met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. De voorlezer besteedt ook aandacht aan de ouders, doet taalspelletjes met het gezin en reikt handvatten aan om het voorlezen na de 20 weken door te zetten.

Taalontwikkeling en beheersing begint simpelweg door veel met taal bezig te zijn; de taal veel horen, samen praten en plezier te hebben met taal. Dit staat bij ons project de VoorleesExpress dan ook centraal. De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met taalachterstand. Gedurende 20 weken gaat een vrijwillige voorlezer wekelijks bij een gezin langs om voor te lezen aan de kinderen, waardoor het leesplezier wordt vergroot en de taalontwikkeling van de kinderen (2–8 jaar) gestimuleerd. Tijdens dit half jaar zoeken voorlezer en ouders samen naar een manier om het voorlezen een blijvend plekje te geven in het gezinsleven. Een mooie bijkomstigheid van dit bijzondere project is dat de VoorleesExpress stadsgenoten met verschillende achtergronden met elkaar in contact brengt en dat zo de sociale cohesie in de wijk wordt versterkt.

naar de website >

Een deelnemende moederIk ben erg tevreden over hoe de voorleesster het de afgelopen 20 weken heeft aangepakt. Ik heb niet alleen gemerkt hoeveel de kinderen vooruit zijn gegaan met het lezen en hun taalkennis, maar ook in hun omgang met mensen. Ze gedragen zich veel beter nu!

Contact

Wil je jezelf of iemand anders aanmelden voor een traject?
Of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op:

010 - 486 30 22