Dagbesteding en mentale ondersteuning
binnen de Rotterdamse noodopvang

Actief in de noodopvang

Sinds eind 2021 zijn wij actief binnen de Rotterdamse noodopvang. In opdracht van Gemeente Rotterdam verzorgen wij dagactiviteiten voor de mensen die tijdelijk of al wachtend op hun woning in de stad worden opgevangen.

Doel

Met een uitgebreid programma aan dagactiviteiten zorgen wij er voor dat de mensen die in de noodopvang verblijven zinvolle dagbesteding en voldoende afleiding hebben. Daarnaast bieden wij hen de kans zich alvast voor te bereiden op hun leven in Nederland en/of Rotterdam. Zo kunnen zijn deelnemen aan activiteiten waarin zij de taal leren, de stad ontdekken en andere Rotterdammers leren kennen. Ook kunnen zijn aansluiten bij trainingen die oriënteren of voorbereiden op een opleiding of werk. Ook zijn er talloze ontspannende sportieve of creatieve activiteiten.

Werkwijze

Dankzij ons uitgebreide activiteiten aanbod van SamenDoorSamen, waarmee wij sinds 2016 statushouders die in Rotterdam komen wonen klaarstomen voor en wegwijs maken in hun nieuw op te bouwen leven in Rotterdam, konden wij ook op korte termijn een uitgebreid programma aan dagactiviteiten bieden aan mensen die tijdelijk of al wachten op een woning in Rotterdam worden opgevangen op noodopvanglocaties, voornamelijk bestaande uit slaapschepen die verspreid over de stad liggen aangemeerd. Op iedere noodopvanglocaties hebben wij een team bestaande uit een coördinator, projectmedewerkers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers actief die in nauw contact met de bewoners een activiteitenprogrammma aanbieden. We zijn ook aanspreekpunt op de de noodopvanglocatie om zo goed in de gaten te houden aan welke activiteiten behoefte is. Belangrijk onderdeel van ons werk binnen de Rotterdamse noodopvang is de mentale ondersteuning. In samenwerking met mental health professionals verzorgen wij een preventief uitpufspreekuur waar mensen hun hart kunnen luchten. Ook zijn wij een eigen winkel, de Mano-winkel gestart waar noodopvangbewoners terecht kunnen voor gratis goede kleding en andere broodnodig spullen.

Een noodopvangbewonerHet voelt als comfort en als thuis om jullie hier ook weer te zien. We zullen ons hier niet alleen of verdwaald voelen!

Vrijwilliger worden?

Wil je een handje helpen bij de activiteiten die wij organiseren binnen de noodopvang of binnen een van onze andere programma's? Bekijk dan alle vrijwilligersrollen die er zijn. Jouw hulp is van harte welkom!

Word vrijwilliger!