Onder de indruk van deelnemers bootcamp Nederlands van Samen Sterk

We hebben de eerste twee groepen van de Bootcamp Nederlands voor Oekraïners afgerond. Docenten Gré en Manon namen onlangs met pijn in het hart afscheid van hun groepen en zijn onder de indruk van hun studenten! “Met veel energie en inzet hebben zij geprobeerd het lastige Nederlands onder de knie te krijgen en dit is hen goed gelukt.”

Vanaf september 2022 gingen de groepen aan de slag met de Nederlandse taal. “Het was een enthousiaste groep. Hun veerkracht, moed, enorme motivatie, harde werk, snelle ontwikkeling en de gezelligheid hebben het tot een super geslaagde cursus gemaakt. Ik ben enorm trots op wat ze bereikt hebben in zo’n korte tijd”, stelt docente Manon.

De inzet van deze mensen is groot, stellen de docenten. Ze hebben vaak een druk bestaan met werk in de schoonmaak of tolken, een opleiding en een gezin maar komen toch twee keer per week naar de les. “Ik heb veel respect voor hun wilskracht en positieve houding in het leven. Deze kanjers weten zich ondanks de grote problematiek van hun land staande te houden in de Nederlandse samenleving”, aldus docente Gré.

Dagelijks leven
De bootcamp Nederlands is onderdeel van ons programma ‘Samen Sterk voor vluchtelingen uit Oekraïne’ en biedt een spoedcursus Nederlands voor mensen die graag verder willen met een opleiding of werk waarmee zij ook in de Oekraïne bezig waren. Vaak is hiervoor een hoog niveau Nederlands vereist. “Door de bootcamp hebben ze nu een solide basis.”

Tijdens de bootcamp komen veel verschillende onderwerpen aan de orde zoals kennismaken, afspreken, feestdagen, boodschappen doen, winkelen, vervoer, vrije tijd, wonen, gezondheid, karakter, opleiding en werk. De studenten gaan aan de slag met luisteropdrachten, leesteksten, grammatica, maar vooral ook met heel veel spreekoefeningen uit het dagelijks leven.

Vrienden gemaakt
Daarnaast werden ervaringen met elkaar gedeeld over het opbouwen van een heel nieuw leven in Nederland en was er onderlinge steun in alle verdrietige ervaringen van het afgelopen jaar. Ook werd er veel gelachen tijdens de lessen en verschillende spelletjes om Nederlands te leren. “Er werd fanatiek bingo en Pictionary gespeeld (‘zijn dat nou gebakken eieren of borsten?’), gepraat over foto’s, lijstjes gemaakt, raadsels opgelost en quizzen en puzzels gedaan.”

Een deelnemer van de bootcamp Nederlands appt na afloop: “Hartelijk dank voor de zeer interessante Nederlands lessen aan alle docenten en het Mano-team! Het was een geweldige tijd! Met de kennis die we hebben opgedaan, kunnen we ons snel aanpassen in Nederland. En we hebben heel veel vrienden gemaakt!”