Nieuwkomers leren en werken als fietsenmaker!

Zeven nieuwe Rotterdammers zijn enthousiast aan de slag gegaan met ons nieuwe leerwerktraject Fietsenmaker dat wij samen met partner Give a Bike organiseren. Drie dagen per week zijn de deelnemers op de werkplaats te vinden om alles te leren over het repareren van de fiets!
Het fietsenmakerstraject, onderdeel van het arbeidsparticipatieprogramma Samen aan de Slag, bestaat uit zes maanden intensieve training. Iedere woensdag, donderdag en vrijdag zijn de nieuwkomers aan het leren op de werkplaats van Give a Bike. “Repareren en onderhouden, Give a bike heeft hier een heel lesprogramma voor ontwikkeld”, vertelt coördinator Sylvia.
Op maandag en dinsdag volgen de deelnemers een aanvullend programma waarin zij andere onmisbare vaardigheden leren, zoals Nederlands, Office Word en Excel. “Dit programma hebben we in overleg met Martin, initiatiefnemer en directeur van Give a Bike, vormgegeven. Het gaat om vaardigheden die straks als fietsenmaker van pas komen.”
Bruisende plek
Bij Give a Bike leren veel vrijwilligers hoe ze fietsen kunnen repareren en onderhouden. “Het is altijd erg bevredigend om de uitwisseling van ervaringen te zien en iedereen is gemotiveerd om te leren”, stelt Martin. “Momenteel werken we aan verschillende projecten, zoals de Fietsbank, waar we mensen die geen fiets kunnen betalen, helpen er een te krijgen. Dankzij de nieuwe cursisten kunnen we nu meer fietsen repareren dan ooit tevoren en is onze werkplaats een bruisende plek geworden voor sociale fietsprojecten.”
De deelnemers zijn eerst aan de slag gegaan met de basis: hoe je problemen kunt herkennen, hoe je verschillende gereedschappen kunt gebruiken en wanneer je bepaalde onderdelen moet vervangen, vertelt Martin. “De laatste tijd kiezen we voor een meer individuele aanpak, omdat bijna elke fiets anders is. We pakken elk probleem één voor één aan en proberen de training zo praktisch mogelijk te houden.”
Ook op het programma staan trainingen waarin aandacht wordt besteed aan LinkedIn, jobcoaching, de Nederlandse werkcultuur en interculturele communicatie. Aan het einde van het traject vindt een speciale Careerweek plaats waarin de deelnemers in contact worden gebracht met fietsenmakers. In de branche is heel veel vraag naar fietsenmakers, weet Sylvia. “De verwachting, ook vanuit Give a Bike, is dat zij vrijwel meteen aan de slag kunnen.”
Liefde voor fietsen
Martin: “In mijn carrière als fietsenmaker heb ik voor twee fietsenbedrijven gewerkt, en zij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde en getalenteerde monteurs. Ik geloof dat Nederland een enorm potentieel heeft voor iedereen met een passie voor fietsen. Mijn visie is om van Give a Bike een professionele organisatie te maken, en ik hoop dat we in de toekomst samen met de trainees de liefde voor fietsen kunnen verspreiden naar de rest van de wereld.”
We hebben Give a Bike leren kennen toen wij zelf op zoek waren naar fietsen voor deelnemers, vertelt Sylvia. “Zij verzamelen, recyclen en vervoeren fietsen om sociale projecten overal ter wereld te ondersteunen. Bij Give a Bike zijn ook twee vrijwilligers vanuit de noodopvang actief. Martin was meteen enthousiast toen we met het idee voor een leerwerktraject kwamen.”
Enorm gemotiveerd
De deelnemers zijn heel enthousiast over de praktijklessen. Met veel plezier sleutelen ze in kleine groepen aan de fietsen onder begeleiding van Martin en zijn collega’s. Taaldocent Erik heeft de Nederlandse les afgestemd op het thema fietsenmaker zodat het ze straks niet aan de benodigde vaktaal zal ontbreken.
Martin ziet veel vooruitgang. “En niet alleen in fietsreparatievaardigheden, maar ook in het beter leren kennen van elke deelnemer en het erkennen van hun individuele talenten, bijvoorbeeld op IT-gebied, die waardevol zijn voor onze organisatie. De deelnemers hebben meer zelfvertrouwen gekregen in het repareren van hun eigen fiets, en ook die van hun vrienden en familie, en zijn enorm gemotiveerd om meer te leren.”