Nieuwe ondernemers stelen de show met pitches in Ahoy
De deelnemers van SamenOndernemen2021 waren deze week de sterren van Ahoy. Hun namen prijkten op het enorme ledscherm buiten op Rotterdams grootste zalencentrum. En eenmaal binnen in zaal Dock 10 stalen zij de show met pitches en soft skills die zij de afgelopen maanden tot in de puntjes verbeterd hadden.
Sawsan wil haar eigen cateringbedrijf beginnen met Syrische gerechten. Ze trakteert de aanwezigen op een gevulde vijg op een bedje van chocola en versierd met een gouden walnoot. Op een klein rolletje papier staan haar contactgegevens. “Ik kan de catering verzorgen bij verjaardagen en feestjes. Maar ook als je geen tijd of zin hebt om te koken kunnen jullie gerust een bestelling doen”, pitcht ze even later.
Alle deelnemers willen vanmiddag met alle aanwezigen kennismaken. Je hoeft ze maar aan te kijken en ze stellen zich voor. “Hoi, ik ben Muneim. Wat vond je van mijn pitch?” Of: “Hallo, ik ben Fatima. Dit is mijn kaartje.” En ondertussen worden LinkedIn gegevens uitgewisseld en kennis wordt gedeeld tussen de ondernemers in spé en medewerkers van onder meer Qredits, Webhelp en Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).
Hosam staat na afloop aan een tafeltje met wethouder Moti. Hij wil samen met zijn vriend Yahya werk maken van zijn eigen klusbedrijf. “Wij willen voorzichtig met het milieu omgaan en oude materialen gebruiken in nieuwe ontwerpen”, vertelt hij tijdens zijn pitch.
Goede voorbereiding
Wethouder Richard Moti (Werk en Inkomen) komt certificaten uitreiken en is onder de indruk van de pitches die hij bijwoont en van al het werk dat is verricht. “Ik wil jullie eerst van harte feliciteren met meedoen aan dit traject”, stelt hij als interviewers Tatiana en Nour hem vragen om tips voor nieuwe ondernemers. “Het is best wel spannend om een eigen onderneming te beginnen.”
Een goede voorbereiding is dan essentieel, benadrukt de wethouder. “Ik vind dat jullie dit heel goed gedaan hebben. Goed kijken naar wat de kansen van de onderneming zijn en daarna de overweging maken om echt te starten of te kiezen voor een tussenstap en eerst andere vaardigheden te leren. Ik hoop dat jullie nu zelfbewust de volgende stap kunnen maken in je leven hier in Rotterdam, met een winkel of via een ander pad.”
Als het aan de deelnemers ligt verrijkt Rotterdam zich binnenkort met de kapsalons van Masi en Ghada, met de Mosaic Art Studio van Ibrahim en de inclusieve dansworkshops van Tatiana. Myo belooft de aanwezigen dertig procent korting op alle producten tijdens de eerste maanden van zijn Aziatische mini-supermarkt en Rashad wil iedere Rotterdammer een boxspring op maat bezorgen. Saman droomt van een eigen kledingmerk. “De online markt groeit met de dag, dus heeft mijn merk ook de kans om te groeien.”
Interessante aanbieding
Muneim krijgt na zijn pitch meteen een interessante reactie uit de zaal. Hij heeft net verteld dat hij 25 jaar ervaring in kledingherstel en ontwerp wil gebruiken bij de overname van een naaiatelier in een druk deel van Poeldijk waarin hij ook een post en pakketservice wil vestigen, kleding voor senioren wil aanbieden en naaispullen wil verkopen. “Dien je plan maar in bij Qredits”, zegt bedrijfsadviseur Sylvia. “Dan gaan we in gesprek.”
En sommige ondernemers zijn al te druk om er vanmiddag bij te zijn. Maher, die zijn eigen meubelmakerij wil starten, moest vandaag naar Brussel om een kast te monteren. “Hij kan fantastisch ontwerpen, maar miste nog de ervaring van het zelf maken. We klopten samen bij de Ambachtsacademie aan en nu mag hij anderhalf jaar stage lopen bij een erkend meubelbedrijf”, vertelt supporter Paul van Webhelp. “We zijn supertrots dat dit is gelukt.”