Netwerkevent ‘Leren van elkaar’ blijft groeien

Tevreden kijken wij terug op het netwerkevent ‘Leren van elkaar’ dat wij eind 2024 hebben georganiseerd en dat opnieuw verder is gegroeid. “Tijdens het evenement gehouden in Bibliotheek Rotterdam rond de ‘Dag van de vrijwilliger’ konden we opnieuw op een hogere opkomst rekenen qua vrijwilligers en ook waren er nog meer organisaties dan in voorgaande edities”, vertelt coördinator Melanie.

Maar liefst achttien pitches werden verzorgd (vorig jaar negen) en we hebben deze keer zes workshops neergezet (tegen vorig jaar drie). “Veel partijen hebben elkaar weer gezien en gesproken of hebben kennisgemaakt en vrijwilligers weten wat er allemaal gebeurt op het gebied van taalaanbod in Rotterdam. Dat was ook dit jaar het belangrijkste doel: transparanter maken, doorgaande leerlijnen tonen en de onderlinge samenwerking en het doorverwijzen naar elkaar bevorderen.”

Workshops
Pitches werden verzorgd door onder meer Accent Avondonderwijs, Alsare academie, Bibliotheek Rotterdam, Licht op Zuid, Me & Society, Mixblik, NLtraining, Passionate Bulkboek, Sagènn, SOL, Stichting Lezen en Schrijven, Vitaal Pendrecht, Tafel van Zeven, TopTaal, Vertel-es taalcafé, Walking & talking en WMO Radar.

De workshops gingen over ‘Werken met de doelgroep vluchtelingen’, ‘Laaggecijferdheid’, ‘Structuur van zinnen’, ‘Het ontwikkelplein in de bibliotheek’, ‘Nederlands oefenen middels kunst, cultuur en erfgoed’ en ‘Het taalaanbod in Rotterdam’ waarbij Gemeente Rotterdam zelf de workshop over het taalaanbod heeft verzorgd.

“Zij hebben uitgelegd hoe de lijnen lopen. Hoe een nieuwkomer taalonderwijs volgt als hij/zij in Rotterdam komt en welk taalaanbod er is waarbij zij ook het verschil tussen taalonderwijs voor het Inburgeringsproces en de non-formele en informele taallessen hebben uitgelegd.”

Taal in Rotterdam
Volgend jaar willen we het niet meer ‘Leren van elkaar’ noemen maar echt ‘Taal in Rotterdam’, stelt Melanie. “En het zou mooi zijn als we in samenwerking met de gemeente kunnen blijven doorgroeien, bijvoorbeeld naar een taalevenement van een gehele dag met standjes van alle taalaanbieders en taalorganisaties waar vrijwilligers en taalleerders naartoe kunnen met elk uur een andere lezing en in de workshopruimtes allemaal verschillende activiteiten zodat alles wat met taal te maken heeft in Rotterdam samenkomt.”

Voor 2025 hebben we 25 november vast kunnen leggen bij de bibliotheek voordat zij haar deuren sluit voor de verbouwing. “Zet hem alvast vast in je agenda! Mocht je iemand kennen die wil aansluiten bij dit event of heb je vragen of opmerkingen, neem contact met ons op. We hebben als doel om zoveel mogelijk ‘Taal in Rotterdam’ te verbinden met elkaar in de breedste zin van het woord.”