‘Met ons verhaal laten we zien wie we echt zijn’

Ilia, Isa en Israfil doen vanuit Stichting Mano mee aan de wandeltheatervoorstelling Ik Ben Hier Rotterdam van ‘Zout speelt’ die in september verschillende keren zal worden opgevoerd. “We willen laten zien wie we echt zijn, wat onze motieven waren om ons land te verlaten en ons verhaal met het publiek delen”, vertellen zij tijdens een repetitieavond bij de Nieuwe Gaffel.

Want elke vluchteling is anders en iedere Rus is anders, stelt Ilia. “Ik wil met mijn verhaal toeschouwers op andere gedachten brengen. Over vluchtelingen, over migranten en over Russen.” Isa: “Ondanks dat ik veel van Rusland houd, moest ik vluchten. Daar wil ik over vertellen.”

Israfil houdt van de Nederlandse mensen, zegt hij, “omdat ze lachen met hun hart en heel behulpzaam zijn. Maar soms kunnen zij niet begrijpen wat het probleem is in het land waar we vandaan komen. Of hoe het is als er geen vrijheid is.”

Alles op zijn kop
Dat kunnen wij vanuit een Nederlands referentiekader bijna niet bevatten, stelt theaterregisseur Letizia Rompelberg. “Wat betekent het echt om te moeten kiezen tussen je mening uiten en vluchten of je mond houden?”

Met de voorstelling wil zij ook de mensen en hun verhalen weer in beeld brengen. “Op het moment dat je iemand in de ogen kijkt, zie je de mens die achter het concept van de vluchteling zit. Het gaat om die verbinding maken en deze verhalen een podium bieden.”

De verhalen zetten alles op zijn kop, stelt Letizia. “Zó levendig, ze relativeren alles. Een deelnemer vertelt: ‘ik hoorde net iemand klagen dat de trein een half uur te laat was’, terwijl hij zelf zijn kinderen, die in de oorlog achterbleven, al een half jaar niet meer heeft gezien, en het enige wat hij kan doen is wachten in het azc. Nou, je breekt helemaal.”

Eminem
Samen met Letizia werkten de deelnemers aan hun verhalen die tijdens de voorstelling via een koptelefoon te horen zijn. “Ik zorg voor de verse ingrediënten en zij maakt een mooi opgediend gerecht”, zegt Israfil die vroeger graag acteur wilde worden. “En ik kan mijn verhaal nu rustig vertellen”, stelt Ilia. “Voorheen was ik meer als Eminem.”

De komende dagen worden de scènes, die bij de verhalen horen, langs de route van Bird naar de Nieuwe Gaffel, nog geoefend en is er aandacht voor de beste houding tegenover het publiek. Hoe ga je staan, hoe kom je over en hoe versterk je het contact? Maar ook: hoe blijf je in je rol als iemand je tijdens de voorstelling op straat herkent?

Met de taal werden eerder al grote stappen gemaakt. “Het is een goede ervaring, goed voor mijn integratie”, zegt Ilia. “Heel… winstgevend.”

Meer informatie, speeldata en reserveren via: https://www.zoutspeelt.nl/projecten/ik-ben-hier-rotterdam/