Met leerwerktraject een stap dichterbij docent worden

Svetlana wil weer net als in Oekraïne werken als wiskundedocent en lesgeven aan de jeugd. Dat is haar droom. Door mee te doen aan het leerwerktraject Workshopleider Techniek van Stichting Mano zette zij een belangrijke stap richting het onderwijs in Nederland. “Ik krijg de kans om veel te leren en ervaring op te doen. Ik geef via Stichting Mano nu bijles aan minderjarige asielzoekers.”

Het is nogal een uitdaging om na een vlucht uit je land voor vreselijk oorlogsgeweld de draad weer op te pakken en te werken aan een toekomst. Svetlana stroopte, eenmaal in Nederland aangekomen samen met haar kinderen, de mouwen op en begon al snel met de Nederlandse taalles via de bootcamp van Klare Taal bij Stichting Mano. Zo behaalde zij het vereiste niveau dat nodig is om mee te doen aan het leerwerktraject onderwijs.

Svetlana is een van de acht gemotiveerde deelnemers die sinds oktober 2023 hebben meegedaan aan dit leerwerktraject waarin zij van Tom van Doveren van HET LAB Rotterdam alles leren over het onderwijs in Nederland, techniek en lesgeven. “Van de eerste keer onwennig in de werkplaats tot aan met zelfvertrouwen zelf een workshop geven”, omschrijft teamleider Lisa van Mano.

3D-printen of T-shirts bedrukken
Naast veel aandacht voor de taal en vaktermen binnen het Nederlandse onderwijs richt het leerwerktraject zich op alles wat er komt kijken bij het verzorgen van een interessante les techniek voor kinderen en jongeren. Deelnemers leren van alles over bijvoorbeeld 3D-printen of T-shirts bedrukken, maar ook over het opbouwen van een goede les zodat zij de kinderen en jongeren kunnen boeien tijdens een workshop.

“Twee maal per week gaan de deelnemers aan de slag om verschillende technieken onder de knie te krijgen. In de ochtenden volgen ze lessen bij Mano, onder meer op het gebied van didactische vaardigheden en verbetering van de (vak)taal. Om vervolgens ’s middags in HET LAB aan de slag te gaan met technische vaardigheden”, vertelt Lisa.

Tijdens het leerwerktraject dat nu voor de tweede keer werd uitgevoerd was er nu ook een samenwerking met het Stadslab van Hogeschool Rotterdam. “Hier konden deelnemers tijdens toetsen digitale certificaten behalen waar zij microcredentials mee verdienen die aantonen dat zij technieken onder de knie hebben.”

Kennismaken met het onderwijs
Ook maken de deelnemers kennis met het Nederlandse onderwijs door scholen te bezoeken en docenten te ontmoeten die over hun werk vertellen. “Alles was belangrijk”, zegt Svetlana. “Ik kreeg de kans om ervaring op te doen met lesgeven aan kinderen in Nederland, in het Nederlands. Ik weet nu dat ik het kan.”

Svetlana ging via Stichting Mano ook meteen al aan de slag met lesgeven aan minderjarige asielzoekers die zich voorbereiden op de Internationale Schakelklas (ISK). “Ik heb een groep van rond de vijftien kinderen en jongeren uit verschillende landen bijles gegeven in rekenen. Dat was ook een perfecte ervaring voor mij.”

Zoekt u een workshopleider?
De afsluitende bijeenkomst eind mei was echt een feestje. Naast de certificaatuitreiking had iedere deelnemer spontaan een dankwoord voor deelname en alles wat er was geleerd tijdens het mooie traject waarbij veel waardering uitging naar docent Tom van Doveren. “Dit is tot nu toe mijn mooiste ervaring hier in Nederland”, stelde een van de deelnemers.

We kunnen wel stellen dat het Rotterdamse techniekveld er weer een groep gemotiveerde workshopleiders bij heeft gekregen. Bent u op zoek naar een workshopleider technische vaardigheden voor de jeugd? Schroom niet, maar neem contact op met Tom van Doveren via tom@hetlabrotterdam.nl.

Foto’s: Svetlana

De afsluitende bijeenkomst eind mei was echt een feestje. Naast de certificaatuitreiking had iedere deelnemer spontaan een dankwoord voor deelname en alles wat er was geleerd tijdens het mooie traject waarbij veel waardering uitging naar docent Tom van Doveren.