Meer veerkracht dankzij training ‘Make the most of now’!

Bewoners van de noodopvanglocaties zijn aan de slag gegaan met hun emoties tijdens de training ‘Make the most of now’ van Marije van der Knaap (Waanzinnig Producties). “Deelnemers geven aan dat ze hun emoties nu beter kunnen begrijpen, meer veerkracht hebben en een betere nachtrust ervaren. Hoe mooi is dat om te horen!” stelt geestelijk verzorger Cihat van Stichting Mano.

De afgelopen vier weken kwamen de deelnemers vanuit de vier kleine opvangschepen en van doorstroomlocatie Silja Europa samen in buurthuis De Coolenkit voor de training. Centraal stonden emoties die vaak loskomen bij vluchtelingen en hoe je ermee kunt omgaan tijdens de aanpassing aan een nieuwe omgeving.

Onderwerpen die langs kwamen waren stressmanagement, communicatievaardigheden en het vinden van veerkracht in moeilijke situaties. “Deelnemers leerden strategieën om met emoties om te gaan en ondersteuning te zoeken indien nodig. De training werd goed ontvangen en bood praktische tools voor emotionele welzijn tijdens de vluchtelingenreis”, stelt Cihat.

Meer veerkracht
De eerste resultaten van de training zijn zeer positief. “De deelnemers gaven aan dat de training hen heeft geholpen. Ze kunnen hun emoties nu beter begrijpen, beschikken over meer veerkracht en ze slapen een stuk beter en rustiger. Hoe mooi is dat om te horen!”

Alle deelnemers hebben de training met succes afgerond, maar er komt nog een vervolg. “Volgende maand zullen de deelnemers weer bij elkaar komen om te bespreken hoe het met hun gaat en of ze hebben geprobeerd om het beste van nu te maken!”

Stichting Mano organiseert onder de noemer ‘Welkom in Rotterdam’ sinds eind 2021 dagactiviteiten op verschillende noodopvang- en doorstroomlocaties in Rotterdam. Belangrijk onderdeel binnen de activiteiten zijn een spreekuur en trainingen ter mentale ondersteuning. Gemeente Rotterdam heeft Stichting Mano ingeschakeld om dit mooie en belangrijke werk te doen.