Mano Zomer Sportdag culmineert in klein kampioensfeest!

We kunnen terugkijken op een mooie eerste Mano Zomer Sportdag voor de tijdelijke bewoners van de Rotterdamse noodopvang waar wij actief zijn! Het ging er fanatiek aan toe tijdens de verschillende toernooien met als climax de voetbalfinale. Daarna ontstond er een klein kampioensfeest met een heerlijk buffet en dans uit alle windstreken in en rond de kantine van RSV Antibarbari.

Het was een dag waarop de mensen uit de noodopvang even de herinnering aan hun vlucht konden vergeten, zich even niet druk hoefden te maken over hun verblijfsvergunning of waar en wanneer zij in Rotterdam een woning zullen krijgen en wat zij dan met hun nieuwe leven zullen gaan doen. Het ging vandaag om sporten, om competitie en om samenwerken om die felbegeerde beker te winnen!

Er waren deelnemers uit Syrië, Jemen, Iran, Afghanistan, Somalië, Eritrea en Zuid-Soedan. In gemixte teams afkomstig van verschillende noodopvanglocaties zoals Parkhaven, Statendam en Silja Europa. Ook SamenDoorSamen, ons programma voor statushouders in Rotterdam, was vertegenwoordigd met verschillende teams. Sport deed de verschillen vervagen, iedereen deed mee.

Cricket en boksen
Op een zonovergoten dag werd enthousiast deelgenomen aan de toernooien voetbal, volleybal, basketbal en touwtrekken. Daarnaast waren er masterclasses cricket en boksen, verzorgd door Kux Nkululeko Kwinana en Zarija en Tyson van boksclub Maaskracht. Zo kon wie wilde voor het eerst cricket spelen of meedoen aan een intensieve bokstraining. Nederlands kampioen freestyle voetbal Jasmijn Janssen zorgde met haar show voor een daverende afsluiting.

Daarna was het feest in het Werelddorp in en rond de kantine van RSV Antibarbari. Met mensen in traditionele kleding van hun cultuur, een buffet uit Eritrea, Syrië en Jemen, met Eritrese koffie en dj Nahed Wahba die een opzwepend Arabisch feestje neerzette. Teamgenoten veranderden in familie en tegenstanders in vrienden en de euforie en alle lachende gezichten rond de prijsuitreiking waren het bewijs van een geslaagde dag.

Video
Die alleen mogelijk was dankzij Erik Spijker (Jeugdfonds Sport en Cultuur) en Tom van Doveren (HET LAB Rotterdam) die voetbalschoenen en door de teams zelfbedrukte shirts mogelijk maakten. Dankzij het Nederlands Cricket Bestuur (KNCB) voor de masterclass, RSV Antibarbari voor de accomodatie en onze sponsors Port of Opportunies en Voedselbank Rotterdam die genereus doneerden zodat er altijd een drankje of energieke snack voor alle deelnemers klaarstond.

En dankzij de tomeloze inzet van het Mano-team, alle vrijwilligers en alle anderen die de handen uit de mouwen staken om iedereen een sportieve en onvergetelijke dag te bezorgen! En fotografe Amani Al-Omaisi legde alles vast op onderstaande spectaculaire video.