Lancering boek Uitpufspreekuur zorgt voor inspiratie en gesprek
We hebben het boek ‘Luisteren heelt; Het Uitpufspreekuur’ gepresenteerd tijdens een inspiratiebijeenkomst in Verhalenhuis Belvédère. We vestigen zo de aandacht op het belang van preventieve ondersteuning van mentale gezondheid van nieuwkomers, vooral ook door de bezoekers met inspirerende workshops van onze collega’s een kijkje in de keuken te geven van wat er allemaal kan en hoe onmisbaar dit werk is.
Want iedereen verdient steun en begeleiding om als mens waardig te leven, zo stelt directeur Lieke Galbraith in haar openingswoord. En die reikende hand is hard nodig, bijvoorbeeld na een gevaarlijke tocht, wegvluchtend van oorlogsgeweld of een dictatuur, huis en haard achterlatend, én om te tonen dat je als samenleving klaarstaat voor een medemens in nood. “Wij willen ons samen met iedereen blijven inzetten voor deze mensen die een belangrijk onderdeel zijn van onze maatschappij.”
Stichting Mano en De Stadscoalitie schreven het inspiratieboek om ook anderen, individuen en organisaties, te inspireren en motiveren een luisterend oor te bieden, om gemeenten, bestuurders en opvanglocaties te laten inzien dat deze hulp onmisbaar en essentieel is voor het welzijn van nieuwkomers en de maatschappij, én vooral ook om te tonen dat het niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn.
Belangrijke bijdrage
In een goed gevuld Verhalenhuis, waar de sfeer altijd warm, welkom en gastvrij is, kreeg Husniya, een landschapsarchitecte uit Ethiopië die al drie jaar in de noodopvang woont, het eerste exemplaar van het boek uitgereikt. Husniya leverde een belangrijke bijdrage aan het Uitpufspreekuur door andere vrouwen te motiveren mee te doen, workshops vorm te geven en als rolmodel op te treden binnen de gemeenschap.
Het boek werd uitgereikt door sociaal psycholoog Esseline van de Sande van De Stadcoalitie die een speech in het Amhaars, de moedertaal van Husniya had voorbereid. Een mooi gebaar van respect wat Husniya, maar ook het publiek ontroerde, waaronder geïnteresseerden van Gemeente Rotterdam, andere organisaties en NGO’s, (huis)artsen, leraren, vrijwilligers en collega’s van Mano.
Na het overhandigen van het boek aan het voltallige professionele team Mentale Gezondheid, kregen de bezoekers de kans om verschillende workshops te volgen die ook worden gegeven aan onze deelnemers. Denk aan een yogales met Alisia, een Uitpufgesprek met een van de psychologen, een rollenspel over emoties met theatermaker Firas, een training ‘Make the most of now’ van partner Marije van der Knaap / Waanzinnig Producties of een ‘Breakfast with a psychologist van onze collega’s van het Oekraïne team.
Lachen, huilen
Er werd gelachen, soms zelfs gehuild en vooral veel inspiratie opgedaan. Als afsluiting volgde een nagesprek met Syrische hapjes en drankjes want de bezoekers waren nog lang niet uitgepraat. En dit was precies wat wij wilden bereiken: het gesprek starten en motivatie en inspiratie meegeven om over ondersteuning van mentale gezondheid te praten.
Uiteindelijk is onze hoop natuurlijk vooral, dat ook anderen, zowel individuele psychologen en geestelijk verzorgers, als organisaties en gemeenten, ermee aan de slag gaan. “Want preventieve mentale hulp voor nieuwkomers is onmisbaar, het kan, en het kan anders!”
Heeft u interesse om het inspiratieboek te ontvangen, of wilt u meer weten over het opzetten van een Uitpufspreekuur? Neem dan heel graag contact met ons op! Stuur een mailtje naar: info@stichtingmano.nl
Foto’s: Kamil Özdemir