Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan SamenDoorSamen!

Hoog bezoek bij Stichting Mano! We hadden afgelopen vrijdag namelijk de eer om Zijne Majesteit de Koning te ontvangen op ons kantoor. Koning Willem-Alexander kwam langs voor een werkbezoek aan ons programma SamenDoorSamen dat zich richt op de begeleiding van Rotterdamse statushouders. “Dat zo veel vrijwilligers en zo veel mensen hier elke dag mee bezig zijn, vind ik fantastisch”, liet de koning optekenen tijdens een interview met De Nieuwe Rotterdammert.
De koning sprak met de initiatiefnemers en andere betrokkenen van SamenDoorSamen over de aanpak, ontwikkeling en toekomstplannen van het programma. Ook werd de ondersteuning door het Oranje Fonds, waar de koning beschermheer is, toegelicht en werd gesproken over de uitdagingen waarmee het programma te maken heeft, zoals de gevolgen van de coronapandemie voor de verschillende projecten en de statushouders.
Vervolgens vertelden oud-deelnemers en vrijwilligers over hun ervaringen met SamenDoorSamen en over de activiteiten en ondersteuning die wordt geboden. Koning Willem-Alexander: “Voor een kleine organisatie als Stichting Mano zijn veel vrijwilligers heel belangrijk, maar het zal niet moeilijk zijn om voor dit goede werk veel vrijwilligers te vinden.”
SamenDoorSamen neemt deel aan het programma Meedoen, Samen uit de Armoede van het Oranje Fonds. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In 2011 bezocht Prinses Máxima de voorloper van Stichting Mano, Hoedje van Papier.
Open Rotterdam was aanwezig om verslag te leggen van het werkbezoek van de koning en maakte deze mooie reportage:
Ook AD Rotterdams Dagblad was van de partij en publiceerde in de zaterdagkrant over het werkbezoek:
SamenDoorSamen helpt sinds 2016 statushouders om zich thuis te laten voelen in Rotterdam. Met workshops worden zij begeleid naar een verbeterde zelfredzaamheid, integratie en participatie in de stad. Statushouders leren hun vaardigheden te ontwikkelen, hun netwerk te vergroten en zich te oriënteren op studie en (vrijwilligers)werk.
Voormalige deelnemers worden naderhand als ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij het project betrokken. Samen met andere vrijwilligers, vakkrachten en samenwerkingspartners helpen zij statushouders met bijvoorbeeld taalprogramma’s en maatjes- en coachingstrajecten.
Tijdens het werkbezoek ging koning Willem-Alexander ook in gesprek met redacteuren van krant De Nieuwe Rotterdammert. Statushouders maken deze krant en gebruiken journalistiek om de Nederlandse taal te oefenen, met Rotterdammers in gesprek te raken, de stad te ontdekken en zichzelf te presenteren en profileren als enthousiaste en gemotiveerde nieuwe Rotterdammers.
De kans om de koning te interviewen lieten zij natuurlijk niet onbenut! Lees het interview hieronder:
Waarom vindt u, Majesteit, het interessant om SamenDoorSamen te bezoeken?
Allereerst doet Stichting Mano met SamenDoorSamen natuurlijk waanzinnig goed werk in Rotterdam voor een groep die het echt nodig heeft. Mensen die gevlucht zijn, die nieuwe roots zoeken en die hier worden geholpen om een plek te vinden en in de maatschappij opgenomen te worden. Ook vanuit het Oranje Fonds, waar ik beschermheer van ben, is het goed om te zien dat zij deelgenomen hebben aan het programma en hoe het hun verder heeft gebracht.
En het is fantastisch om te zien dat de steun van het fonds het geheel op een hoger plan trekt en daardoor mogelijk maakt dat er zoveel vrijwilligers en zoveel mensen helpen. Het is een heel goed voorbeeld van een organisatie die mensen helpt die het echt nodig hebben, die op dit moment in de maatschappij het niet makkelijk hebben en dat zoveel vrijwilligers en zo veel mensen hier elke dag mee bezig zijn, vind ik fantastisch.
Wat is uw indruk van SamenDoorSamen?
Wat ik tot nu toe gezien heb is erg indrukwekkend. De gesprekken met mensen die Stichting Mano en SamenDoorSamen opgezet hebben en runnen, de stad Rotterdam die erbij betrokken is, de wethouder en de ambtenaren, en de oud-deelnemers die hier zelf vrijwilliger en medewerker zijn geworden. Dan zie je wat een effect het heeft. Dat je bereid bent om aan andere te geven wat je zelf gekregen hebt, betekent dat het systeem echt werkt. Ik denk dat dat voor SamenDoorSamen en Stichting Mano een compliment is: dat de mensen terugkomen om hier aan het werk te gaan.
Wat vindt u van uw bezoek?
Te kort! Zoals altijd. Maar via het Oranje Fonds en dit soort bezoeken zoals aan Stichting Mano en SamenDoorSamen krijg ik de kans om met hele andere mensen te bespreken dan beleidsmakers bij de gemeente of het Rijk. Dit soort bezoeken zijn voor mij en mijn vrouw ook erg belangrijk om echt te spreken met de mensen die ‘met de poten in de klei staan’, die het werk doen, die de dagelijkse problemen meemaken. En daarom ben ik erg dankbaar dat ik dit soort bezoeken kan hebben en open gesprekken kan voeren, en voor dit interview met jullie van De Nieuwe Rotterdammert.
Wilt u verder nog iets zeggen?
Ik wil jullie alleen maar heel veel succes wensen! Zo lang we in een hele instabiele wereld leven zal dit werk, helaas, door blijven gaan. Maar het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen zich met hart en ziel inzetten voor de medemens. Dus ga zo door!
(Foto’s: © Oranje Fonds / Patrick van Katwijk)