Kinderen Pachachaca eindelijk weer echt naar school!

Goed nieuws uit Peru van ons zusterproject Pachachaca! Na twee jaar thuisonderwijs tijdens de pandemie kunnen de kinderen van het familiehuis in Calca eindelijk weer echt naar school. En dat werd een hele feestelijke eerste schooldag want iedereen had er zó veel zin in!

Om te beginnen met een warm welkom van de nieuwe directeur die elke leerling persoonlijk onthaalt met een vrolijk dansje, een liedje en een knuffel. Er is muziek, iedereen komt op deze eerste maandag van het nieuwe schooljaar in de kleurrijke traditionele kledij van deze streek in de Andes en iedere leerling en docent worden welkom geheten en voorgesteld voordat een ieder naar zijn leslokaal vertrekt.

De school Kusi Kawsay is een bijzondere plek en niet alleen door de prachtige ligging aan de voet van de berg met daarop een goed bewaarde Inca-stad waar je uren kunt rondlopen, maar ook omdat er schapen grazen, de klaslokalen van leemsteen zijn gebouwd en er een omvangrijke moestuin te vinden is. De kinderen waren dan ook super blij om weer naar deze plek terug te keren en hun klasgenootjes en docenten weer te zien.

Afgelopen schooljaar werd al afgesloten met gedeeltelijk les op school, als voorproefje van dit nieuwe schooljaar. Vanaf heden mogen de kinderen gewoon weer elke dag naar school. Dat betekent dat zij weer kunnen dansen, sporten, in de moestuin kunnen werken en ook gewoon weer lekker met elkaar buiten kunnen spelen. Iets wat iederen enorm heeft gemist!

Dankzij een beurs kunnen de kinderen naar deze bijzondere privéschool. Deze school won afgelopen jaar nog een belangrijke prijs van Unesco, dankzij het interculturele karakter van het curriculum, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de cultuur en gebruiken uit de Andes.

Kusi Kawsay werd gevormd door een groep mensen met een leerplan dat de verspreiding en het herstel van de Andescultuur bevordert. De vorming van docenten is constant en is gebaseerd op de vrije school. Het onderwijs wordt uitsluitend gefinancierd door particuliere donaties, stichtingen en activiteiten die de school zelf organiseert.

Eindelijk weer echt naar school en dat gebeurt bij Kusi Kawsay in traditionele kleding van de Andes.

Samen op de foto voordat we naar de eerste schooldag vertrekken.

Joel (links) en Jaime (rechts) op de foto met de docent en een klasgenoot van dit nieuwe schooljaar.