Karima wil vrouwen motiveren om zelfstandig te worden

Wij zijn trots op de ontwikkeling die Karima doormaakt binnen ons programma SamenGroeien. Als deelnemer rondde zij dit jaar met succes het Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid af en momenteel is zij van grote waarde als stagiair binnen Stichting Mano. “Ik wil vrouwen motiveren om iets van hun leven te maken, om zelfstandig te worden”, stelt zij.

Meedoen aan het Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid was een belangrijke stap, vindt Karima. “Als nieuwkomer heb ik alle vragen al behandeld van waar en hoe ik moet beginnen. Nu kan ik nieuwkomers begeleiden. Ik heb veel geleerd tijdens de trainingen over communicatie, begeleiden, psychologie, mentale ondersteuning en feedback geven en ontvangen. Ook zijn wij in de noodopvang geweest om gesprekken te voeren.”

Als ervaringsdeskundige wil Karima mensen, en in het bijzonder vrouwen, motiveren om iets met hun leven te doen. Ik wil graag dat voor alle vrouwen in de wereld hun dromen bereikbaar zijn. In Nederland zijn veel mogelijkheden voor opleiding, werk, jezelf ontwikkelen. Je moet willen en als er iemand is om je een beetje te ondersteunen, gaat het ook zeker lukken.

Zelfstandig zijn
Karima vindt het belangrijk dat vrouwen beseffen dat zelfstandig zijn echt belangrijk is. “Veel vrouwelijke nieuwkomers zijn hoogopgeleid, maar weten hier niet wat, hoe en waar te beginnen. Maar wat als je wil scheiden of er gebeurt iets met jouw man? Dan is het goed om alles te weten over de maatschappij waarin je leeft: wat is belasting, wat zijn jouw rechten, wat te doen als er iets met jou is, waar ga jij hulp vragen?”

Tijdens haar stage, onderdeel van de studie Maatschappelijke zorg, is Karima bij Stichting bezig met ‘Ouders in actie’ voor Farsi vrouwen en Arabische vrouwen. “We leren hen hoe zij binnen hun eigen netwerk praatgroepen kunnen organiseren en leiden, bijvoorbeeld over opvoeden en omgaan met kinderen en sociale media. Na de zomer ga ik ook trainingen verzorgen. Het is echt leuk om bij Mano stage te lopen, ik voel mij thuis.”

Dromen waarmaken
Karima deed ook veel vrijwilligerswerk om haar inburgering te bespoedigen. Ze ging bij Stichting Mano aan de slag als taalmaatje en was onder meer actief bij Vluchtelingenwerk als begeleider en bij Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond waar zij activiteiten voor oudere Marokkaanse vrouwen organiseerde. “Vrijwilligerswerk raad ik iedereen aan. Daar leer je veel van qua taal en je hebt veel contact met mensen en zo kun je goed integreren.”

In de toekomst wil Karima als maatschappelijk begeleider werken. “Ik ben bezig met solliciteren om ook al werken als onderdeel van mijn studie. Ik wil werken bij organisaties en stichtingen die vrouwen ondersteunen. Bijvoorbeeld Tesselschade, een bekende organisatie die aandacht, steun en praktische begeleiding verzorgt voor vrouwen die willen studeren.”

Ze wil vrouwen energie geven en hen ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen, zegt Karima. “Als je in Nederland komt is het best zwaar. Je hebt je man, een gezin, je gaat de taal en een nieuwe cultuur leren. Je moet jouw diploma opwaarderen en uitzoeken wat je kan doen in Nederland. Daar kunnen veel vrouwen goed ondersteuning of begeleiding bij krijgen. En daar wil ik hen bij helpen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de 11de editie van De Nieuwe Rotterdammert.