José van Pachachaca wil acteur worden of is hij het al?

We willen u graag even voorstellen aan Roberto! Hij is 18 jaar en heeft een eigen huis in Mexico. “En in mijn vrije tijd rij ik het liefst rond in mijn Ferrari.” Ho, wacht even. Hij is al weer aan het acteren. Dit is namelijk José Manuel, hij is 13 jaar en woont in het gezinshuis van partnerorganisatie Pachachaca waar hij in zijn vrije tijd graag tekent. “Of oefent met acteren met iedereen die in de buurt komt!”

Ja, met José Manuel weet je het dus nooit helemaal zeker. Is hij nu zichzelf? Of is het toch een personage dat hij uit de kast haalt? Is het waar wat hij zegt? Of ben ik opnieuw in een scène beland, van een toneelstuk of misschien wel een kaskraker in Hollywood?

Vorig jaar is hij er officieel mee begonnen, met acteren. Toen is hij een workshop gaan volgen in Urubamba, vertelt hij. “Twee keer in de week op maandag en vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur. De juf, een Spaanse actrice, leerde ons eerst ontspannen en improviseren. Dan riep zij bijvoorbeeld ‘Schilder!’ en dan veranderden wij allemaal in schilders.”

Een bange leeuw
Daarna begon het serieuze werk: repeteren voor een opvoering van De Tovenaar van Oz. “We gingen ons inleven in onze rollen en onze personages bekijken in de film voor inspiratie. Ik was de leeuw, een bange leeuw die heel de tijd van alles schrikt. Maar met best veel tekst en liedjes.”

Of het spannend was om voor een volle zaal op te treden? “We hebben trucs geleerd om niet zenuwachtig te worden. Bijvoorbeeld diep ademhalen voor je opkomt. En we zijn op het toneel niet meer onszelf, maar ons personage. En als je zo in je rol opgaat en jezelf niet meer bent, dan kun je ook niet meer zenuwachtig zijn.”

Naar Hollywood
Wat hij als acteur wil bereiken? “Naar Hollywoord gaan, filmacteur worden!” Echt? Of zou hij al weer aan het acteren zijn? “Nee, serieus!” verzekert José Manuel. Zijn favoriete acteur is Jim Carey. “Omdat hij net zo grappig is als ik.” En zijn favoriete film? “The Mask.”

Op dit moment heeft hij ook theaterles op school. “We oefenen er flexibiliteit”, zegt José Manuel terwijl hij een paar gekke bekken trekt. Binnenkort wil hij verder met een workshop. In de tussentijd oefent hij overal en met iedereen. “Ik vind het leuk om verschillende personages te zijn uit mijn verbeelding. Bijvoorbeeld een gek! En dan aan iedereen laten zien hoe hij is.”