Jeu de boules verbindt statushouders en buurtbewoners

“Jeu de waáátttt?” Dat was de reactie van zowel ons team dat activiteiten organiseert als de bewoners van doorstroomlocatie Silja Europa op de uitnodiging van ‘Mooie buurt’ om jeu de boules te komen spelen. Maar na een paar potjes waren zowel de collega’s van Mano als de bewoners van de cruiseferry super enthousiast! “Het spel zorgde voor veel plezier en statushouders en buurtbewoners maakten makkelijk contact”, stelt projectmedewerker Lai Chee van Stichting Mano.  

Hussain, onze activiteitenbegeleider en psycholoog, verzamelde een gemêleerde groep van achttien mensen om mee te gaan. Het was even een uitdaging om de spelregels in verschillende talen uit te leggen, maar toen iedereen het spel eenmaal doorhad, werd er enthousiast en fanatiek gespeeld. “Het lijkt op knikkeren, maar dan groter!” stelde iemand. Een ander zei: “Het is makkelijker dan ik dacht en echt leuk om samen te doen.” Mensen voelden zich verbonden, wat het makkelijker maakte om anderen te leren kennen.

Deze activiteit heeft laten zien dat jeu de boules voor jong en oud is. Mede door de locatie bij ‘Mooie boules’ in Rotterdam en het hartelijke welkom van ‘Mooie buurt’ werden mensen uit alle leeftijdsgroepen samengebracht en konden ze genieten van een gezellige en verbindende activiteit. “En we kregen ook nog een gratis drankje aangeboden”, stelt Hussain.

Spelletjesdagen
Mooie Buurt is een samenwerking tussen Stichting De Buurt en Mooie Boules. “De vestiging van Mooie Boules was overdag gesloten en de horecagroep wil meer goeds doen voor de buurt. In de buurt is er weinig contact en in de wijk zijn sinds kort ook groepen nieuwkomers gevestigd”, stelt Sander van Mooie Buurt.

“Bewoners geven aan dat er langs elkaar heen wordt geleefd en mensen minder dan voorheen met elkaar contact hebben. Vanaf 4 juni krijgt daarom iedereen bij Mooie Boules Rotterdam de kans om overdag te genieten van verschillende activiteiten, inclusief een gratis drankje. Denk aan jeu de boules, quizzen, spelletjesdagen, karaoke en nog veel meer.”

Stichting De Buurt werkt met succes door het hele land aan buurten waarin je elkaar groet, kent en helpt. Mooie Boules is een gezellige plek waar je allerlei spellen kunt doen zoals indoor jeu de boules, karaoke, sjoelen, bordspellen en nog veel meer. “Het is super laagdrempelig, geeft een positieve sfeer en is zo de perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten.”

Silja Europa
Als Stichting Mano organiseren wij sinds juli 2023 dagactiviteiten voor rond de 1500 statushouders die momenteel tijdelijk worden opgevangen op cruiseferry Silja Europa in de Merwehaven. Gemeente Rotterdam heeft ons ingeschakeld voor deze mooie opdracht.