Iryna van Stichting Mano in magazine ‘Warm welkom’

2022 was het jaar waarin in Rotterdam ruim 2300 vluchtelingen uit Oekraïne werden opgevangen. Als Stichting Mano waren we vanaf het eerste uur nauw betrokken bij deze opvang in onze stad. Gemeente Rotterdam blikt in magazine ‘Warm welkom’ terug op wat er met dank aan de inzet van vele partijen dit jaar is bereikt. Onze collega Iryna werd ook geïnterviewd over haar werk namens Stichting Mano en dat leverde een heel mooi artikel op!

Iryna, die al in Nederland woonde, verruilde haar werk op een financiële afdeling direct voor Stichting Mano om haar landgenoten te helpen die Oekraïne door het uitbreken van het vreselijke oorlogsgeweld moesten ontvluchten. Ze was erbij vanaf het eerste uur om mensen op te vangen en te vertalen (zie pagina 18 van het magazine). “Ik ging graag mee naar de opvanglocaties. De mensen voelden zich gesteund omdat ik met ze kon praten in hun eigen taal. Dat gaf hen een veilig gevoel.”

Het digitale magazine ‘Warm welkom’ schetst een beeld van de enorme inspanning die is geleverd om de vluchtelingen uit Oekraïne zich snel thuis te laten voelen in Rotterdam. “We zijn gewend om mensen op te vangen, maar de snelheid van de operatie en het aantal vluchtelingen uit Oekraïne was ongekend. Hiervoor was een andere benadering nodig”, stelt de gemeente.

Bij Rotterdammers thuis
“Na een eerste korte periode van opvang in sporthal De Wielewaal zijn we op zoek gegaan naar andere opvanglocaties en partijen die samen met ons het beheer konden regelen. Ook waren er relatief veel kinderen, waarvoor we onderwijs moesten regelen.

“Heel bijzonder is dat bijna de helft van het aantal opgevangen vluchtelingen een plek vond bij Rotterdammers thuis. In de hele stad hebben Rotterdammers hun huis tijdelijk opengesteld en als gastgezin de vluchtelingen wegwijs gemaakt. Zonder deze Rotterdammers en alle betrokken partijen hadden we de Oekraïners niet zo warm kunnen opvangen.”

Winfred Schop, programmadirecteur Opvang Vluchtelingen Oekraïne, nodigt iedereen uit alle verhalen te lezen. “Verhalen van vluchtelingen over hun reis, het wennen aan Nederland en de heimwee naar hun moederland. Verhalen van partners in de stad over het optuigen van onderwijs, het bieden van hulp en het verzorgen van dagbesteding.

Heel veel verhalen
“En verhalen van Rotterdammers, die Oekraïners in huis namen en betrokken bij initiatieven in de buurt. Uit alle verhalen spreekt een warm welkom: zeker zo rond de feestdagen een mooie herinnering dat we heel veel goed kunnen doen met elkaar.”

Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/vluchtelingen-oekraine