Interview met Anna Visser van Arminius (de locatie van ons congres!)

Het aftellen is begonnen naar het congres ‘Nieuwe Rotterdammmers Denken Doen Beslissen Mee!’ dat wij op donderdag 16 juni in Debatpodium Arminius gaan organiseren. De redactie van De Nieuwe Rotterdammert werd nieuwsgierig naar deze plek en maakte een interviewafspraak met programmamaker Anna Visser. “Het gesprek blijft hier altijd warm”, stelt zij. “Je gaat niet heel hard schelden in een kerk.”

Waarom het congres goed bij Arminius past? “Omdat het een mooi voorbeeld is van met elkaar in gesprek gaan”, stelt Anna die ruim zeven jaar programma’s maakt bij het Rotterdamse debatpodium. “Dus niet alleen nieuwkomers op tv zien of over hen in de krant lezen, maar ook samen bespreken wat er kan veranderen, wat beter kan.”

De Arminiuskerk veranderde ongeveer vijftien jaar geleden in een debatpodium, vertelt ze. “De kerk kon het onderhoud niet meer betalen. Het gebouw was aan het verzakken en het orgel moest gerestaureerd worden. Toen is er een stichting in het leven geroepen en die is ook zalen gaan verhuren, voor trouwerijen, begrafenissen, maar ook voor andere evenementen om zo een plek te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan over belangrijke onderwerpen.

Waarom is dat belangrijk?

Het is belangrijk dat we met elkaar blijven praten, zeker nu omdat je merkt, ook de afgelopen tijd met corona en binnen de politiek, dat het gesprek steeds harder wordt en dat je steeds harder moet gillen om je eigen gelijk te krijgen. Wij willen dat het gesprek open blijft, dat je wel geïnteresseerd blijft in wat iemand anders vindt, al vind ik dat zelf soms ook best moeilijk, zal ik je eerlijk zeggen. Maar hier kun je meepraten, nieuwe dingen leren of zelfs tot een andere mening komen. Zo van: ik ga me er opnieuw in verdiepen om te kijken of ik mijn mening moet bijstellen.

Werken jullie ook met andere organisaties?

Ja, dat doen we eigenlijk bijna altijd. Omdat het fijn is om samen te werken en omdat je samen altijd meer weet dan alleen. Stel dat wij een programma maken over Syrië, dan zou het heel handig zijn als we zeggen, hé willen jullie dat samen met ons maken want jullie weten precies hoe en wat. Of als het gaat over hoe het is om in een nieuwe stad je leven op te bouwen.

Wat is interessant aan uw werk?

Heel leuk vind ik de interactie met het publiek, dat je nooit weet hoe het loopt tijdens een avond. Je zit midden in het gesprek en kan niet zeggen stop, of we knippen dit eruit. Dat is heel spannend. En naderhand gaat de bar open en dan blijven mensen allemaal hangen en met elkaar doorpraten. Als het programma goed gelukt is blijven mensen veel langer met elkaar praten. Ook de wethouder, zelfs als hij hard is aangepakt en pittige vragen heeft gekregen.

Kun je hier via de debatten meebeslissen?

Goede vraag! Als het over de politieke programma’s gaat, die hebben wel effect. Je weet nooit of de beslissingen genomen worden omdat er hier over gesproken wordt in een debat. We hebben hier bijvoorbeeld drie keer een debat gehad over Feyenoord City. En de laatste keer was het echt fel, met veel sprekers die heel goed konden uitleggen waarom het nieuwe stadion geen goed idee was. Je weet niet of dit heeft bijdragen aan het afblazen van het plan, maar het gaat nu in ieder geval niet door.

Wat maakt Arminius bijzonder?

Het gebouw is het meest bijzonder. En af en toe is het als programmamaker ook wel echt lastig. Zeker als je de grote zaal ziet want het is een kerkzaal met een bepaalde sfeer, dus als je iets met decor wil doen valt alles weg. Met het Boekenbal zet ik in alle zalen, in de lift, de toren, overal, schrijvers die voordragen en dat is wel weer heel leuk. En ook bijzonder is dat hoe heftig onderwerpen ook zijn, zoals discussies over Zwarte Piet waar het heel erg clasht, het gesprek hier toch altijd warm blijft, omdat je niet heel hard gaat schelden in een kerk.

Hoe kunnen wij meedoen in Arminius?

Als je een idee hebt voor een programma of iets, trek me vooral aan mijn haar, aan m’n staart, aan mijn jas, hoe zeg je dat? Aan mijn jas. Een tijd geleden organiseerden wij bijvoorbeeld ‘Boerenkool en baklava’. Oude en nieuwe Rotterdammers namen dan een gerecht mee dat thuis op tafel komt, moeders recept met een mooi verhaal erbij. En vervolgens gingen we met elkaar in gesprek om elkaar te leren kennen en daar zijn vriendschappen uit ontstaan. Pas zei ik nog tegen een collega: misschien moeten we dat weer eens doen, maar als jullie een leuker idee hebben, dan heel graag, kom maar op!

Aanmelden
Stichting Mano en SamenDoorSamen organiseren op donderdag 16 juni 2022 in Debatpodium Arminius het congres Nieuwe Rotterdammers: Denken Doen Beslissen Mee! Hoe kan het Rotterdamse werkveld nog beter aansluiten bij de belevingswereld en de vraagstukken van statushouders zelf? Ervaringsdeskundigen geven het antwoord!

Een commissie van ervaringsdeskundigen heeft een interessant programma opgesteld, gebaseerd op de thema’s Arbeidsparticipatie en Gezondheid en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Na de opening van het congres zullen er van 9.30 tot 16.00 uur verschillende rondes plaatsvinden over subthema’s. Rond het middaguur is er een lunch en de congresdag zal tussen 16.00 en 17.00 uur gezamenlijk worden afgesloten. Aanmelden kan hier!

Dit is een verkorte versie van het interview dat de redactie met Anna Visser heeft gehouden. Het volledige artikel verschijnt binnenkort in De Nieuwe Rotterdammert!